Mp3 is ontegensprekelijk het meest gebruikte muziekformaat ter wereld, maar het krijgt steeds meer concurrentie van wma en AAC. Het mp3-kamp blijft echter niet bij de pakken zitten en presenteert mp3’s met surround-technologie.

[download_file]
Mp3 Surround laat, zoals de naam doet vermoeden, toe om muziekbestanden te creëren met alle surround-informatie. En dit zonder dat de bestanden noemenswaardig groter worden dan hun stereosoortgenoten. Fraunhofer, het wetenschappelijke instituut dat mp3 mee heeft uitgevonden, heeft er bovendien voor gezorgd dat mp3 Surround compatibel is met de oudere mp3-technologie. Je kan dus probleemloos mp3 Surround-bestanden afspelen op ‘normale’ muziekspelers en draagbare muziekspelers.

Via dit artikel kan je verschillende programma’s downloaden. Om te beginnen is er de Mp3 Surround Player, waarmee je de nieuwe muziekbestanden kan afspelen. Wie liever bij zijn vertrouwde Winamp-speler blijft, kan op de downloadpagina een plug-in voor de mediaspeler vinden. Tenslotte bieden de makers ook een Mp3 Surround Encoder aan, waarmee je zelf muziekbestanden kan bouwen. Helemaal onderaan de pagina staan er enkele – niet zo fantastische – liedjes die de geluidstechnologie demonstreren.

Windows 2000/XP, OS X of Linux

External links

Fraunhofer IIS MP3 Surround