Azureus blijft het populairste BitTorrent-programma en beschikt nu over verschillende nieuwe mogelijkheden. De software ondersteunt nu ook encryptie en een verbeterd downloadalgoritme.

[download_file]
BitTorrent heeft geen introductie meer nodig. De peer-to-peer technologie is ondertussen misschien wel het meest gebruikte downloadkanaal op het internet, zowel voor legitieme als illegale downloads. Om BitTorrent-downloads (te herkennen aan het zogenaamde torrent-bestand) binnen te halen, gebruik je een BitTorrent-client zoals Azureus. Die is op Java gebaseerd, dus om het te gebruiken, moet ook de JRE-motor van Sun aanwezig zijn op je pc. Indien dit niet het geval is, kan je die gratis ophalen bij Java.com.

Door de opzet van BitTorrent (BT) worden de pakketjes die je al gedownload hebt, op een uitgekiende manier weer gedeeld met anderen. Zo stelt iedereen slechts een klein deel van z’n internetsnelheid ter beschikking, maar kan de gecombineerde snelheid van de downloads flink oplopen – tot meerdere honderden kilobytes per seconde.

Azureus 2.4.0 is een belangrijke, nieuwe versie. Er zijn vier grote nieuwigheden: ondersteuning voor geëncrypteerde datatransfers, meerdere snelle verbindingen op hetzelfde netwerk, weefsels, en er is een verbeterd downloadalgoritme.

Gebleven zijn de krachtige configuratieopties. Wanneer je router over UPnP beschikt, kan de software automatisch de benodigde poorten openzetten. Bij een (hardware)firewall zonder UPnP moeten de poorten 6881-6999 desnoods handmatig worden vrijgegeven.

Verder is het mogelijk per torrent aparte upload/downloadratio’s aan te geven. Er bestaan verder slimme plugins voor Azureus, die het downloaden van torrents kunnen automatiseren.

Wanneer je Azureus voor het eerst opstart en je een firewall op de computer draait, dan zal deze wellicht vragen of de toepassing ‘Javaw.exe’ naar buiten mag. Dit is de standaard Java-component van Azureus die nodig is voor de communicatie.

Op ZDNet vind je zowel de Azureus-versie voor Windows 2000 en XP (eerste link) als die voor OS X (tweede link).

Windows XP/2000 of Mac OS X

Met een bijdrage van Lars Pasveer.

External links

Azureus