Een pc schoonmaken gaat verder dan alleen maar software. Ook het regelmatig reinigen van de hardware kan de goede werking van je pc alleen maar ten goede komen. En er zijn nogal wat zaken die daarbij je aandacht verdienen.

Open de computerkast maar eens: hoeveel lagen stof liggen daar niet op elkaar gestapeld? Stof kan wel degelijk gevaarlijk zijn, want door een teveel aan stof kunnen ventilators, zoals die van de processor, het na verloop van tijd begeven. En dat kan leiden tot crashes als gevolg van oververhitting. Kijk zeker ook na of je voeding (dat kastje bovenin waar al die vreemde kabels uit komen) er nog proper uitziet en of de ventilator zonder veel morren zijn toertjes draait.

Waarschijnlijk de meest vervuilde plaats is het toetsenbord. Je zal verbaasd staan kijken als je de industriële hoeveelheden afval die zich onder de toetsen ophopen ziet. Zo’n vuil breng je een beslissende slag toe door een spuitbus samengeperste lucht tussen de toetsen te richten. Heb je een muis met balletje? Open de klepje waar het balletje tegenaan zit en reinig de drie kleine wieltjes met behulp van een pincetje. Voor een monitor gebruik je best speciale doekjes die je kan vinden in iedere pc-shop, of vochtige doekjes van bij de drogist. Heb je een lcd-scherm, druk dan zeker niet te hard, want dit kan het scherm beschadigen.