Moderne moederborden zijn uitgevoerd met diverse sensoren om bij te houden hoe warm bepaalde onderdelen worden. SpeedFan leest deze sensoren uit en kan aangesloten ventilatoren dynamisch bedienen.

[download_file]
Als de temperatuur het toelaat (en je ventilatoren en het moederbord compatibel zijn), zet SpeedFan de ventilatoren op een lager toerental, wat behoorlijk wat geluidsoverlast kan schelen. In sommige gevallen kan dit programma zelfs niet-compatibele ventilatoren beïnvloeden, simpelweg door de stroomtoevoer af te knijpen.

Bij het opstarten van SpeedFan zoekt het programma naar compatibele chipsets. Het programma werkt alleen met moederborden die sensoren hebben om de temperatuur en ventilatorsnelheid te detecteren. SpeedFan zal dus niet op elke pc werken, maar bij niet al te oude computers is de kans groot dat SpeedFan functioneert.

Wanneer je SpeedFan minimaliseert, verschijnt de temperatuur van de processor in de systeembalk. Het programma biedt veel meer informatie. Het tabblad S.M.A.R.T. vertelt je bijvoorbeeld alles over de gezondheidstoestand van harde schijven in je pc. Geavanceerde gebruikers kunnen daarnaast de klokinstellingen van de chipset wijzigen.

Vanaf versie 4.28 kan de software omgaan met de nForce 410-chipset. Ook is er ondersteuning ingebouwd voor enkele nieuwe videokaarten en worden er weer meer sensoren ondersteund. Ook de S.M.A.R.T.-uitlezing is nu nauwkeuriger.

Windows 98/Me/NT/2000/XP/Server 2003, compatibel moederbord

External links

Almico Software