Tijdens het installeren van Windows worden veel overbodige bestanden naar de harde schijf gekopieerd. Wat als je een afgeslankte installatie-cd zou kunnen maken, eentje die veel sneller werkt? Met nLite is dit perfect mogelijk. Meer zelfs, je kan het programma configureren om een aantal instellingen op voorhand in te stellen.

[download_file]
Om meteen duidelijk te maken: zonder een cd met Windows op zal je met nLite weinig kunnen uithalen. Uiteraard moet je ook beschikken over een cd-schrijver – anders kun je geen eigen installatie-cd creëren.

Als je nLite opstart, moet je eerst het programma in de richting van installatiebestanden van Windows 2000, XP of Server 2003 wijzen. Deze bestanden moeten zich bovendien op de harde schijf bevinden, niet op cd-rom. Daarna begint een langdurig proces om de componenten in te laden. Reken hiervoor toch een minuut of tien.

Daarna krijg je de mogelijkheid om servicepacks aan de installatie-cd toe te voegen. Dit is een zeer handige optie, vooral als je Windows op meerdere pc’s moet plaatsen en geen zin hebt om de patchcollecties apart aan te brengen. Een nieuwigheid in versie 1.0 van nLite is dat je SP2 van XP kan toevoegen. Ondersteuning voor de 64-bit versie van Windows XP is reeds enkele RC’s geleden aangebracht.

Pas in de volgende stap kan je onderdelen verwijderen. Een aantal hiervan is niet voor iedereen interessant, zoals ondersteuning voor vreemde talen, overbodige drivers of de Internet Information Server (IIS). nLite biedt standaard een afgeslankt profiel aan, maar je kan het naar hartelust aanpassen. Er is ook de mogelijkheid om manueel bestanden te verwijderen uit de installatie.

En er is meer. In de volgende stap kan je allerlei gegevens invullen om de installatie te automatiseren. Zo bijvoorbeeld de tijdzone waarin de pc zich bevindt, de gewenste taal, beheerdersnaam en wachtwoord, computernaam, en zelfs of je het klassieke startmenu wenst.

Nog een laatste stap biedt meer opties, zoals de handige mogelijkheid om niet-getekende drivers te gebruiken. Dat is zeer praktisch als je meteen de nieuwste stuurprogramma’s wil installeren. Uiteindelijk wordt de nieuwe installatie-image gecreëerd op dezelfde plek als de bronbestanden.

Het programma zelf mag piepklein zijn, om het te gebruiken heb je het .NET Framework nodig, meer bepaald .Net Framework 2.0. Deze download van 23 MB is gratis beschikbaar via Microsoft.

Windows 2000/XP/Server 2003

External links

Nuhi