De langverwachte finale uitvoering van Thunderbird 1.5 is een feit. De nieuwe versie van het openbronmailprogramma biedt een ingebouwde spellingscontrole, maatregelen tegen phishing en ondersteuning voor podcast. En dat is niet alles.

Sinds de lancering van de finale versie ontpopte Thunderbird zich als een geduchte concurrent voor de mailtoepassingen van Microsoft. Het openbronprogramma is duidelijk (nog) niet opgewassen tegen de meer uitgebreide Outlook, maar heeft in vergelijking met Outlook Express en andere mailtoepassingen heel wat meer te bieden.

[download_file]
De intelligente antispammaatregelen en zoekfuncties om snel berichten terug te vinden, zijn al een tijdje aanwezig in Thunderbird, net zoals de ingebouwde rss-nieuwslezer en instelbare filters. Nuttig bij die laatste is dat je zelf de volgorde van uitvoering kan bepalen; nu kan je ook automatische forward- en reply-acties in een filter opnemen.

Ondersteuning is er voor POP3- en IMAP-servers en voor nieuwsgroepen. Je kan alle binnenkomende post naar een algemene map leiden of de mail per account afzonderlijk houden. Standaard toont Thunderbird de beelden in een html-mail niet – wat de mailclient meteen een pak veiliger maakt.

Naast de bovenvermelde verbeteringen zijn er nog een reeks kleinere nieuwigheden in versie 1.5. Heel handig is dat bij de automatische invulling van mailadressen de meest gebruikte adressen eerst worden aangeboden. Ondersteuning is er nu ook voor Kerberos en voor automatische updates aan de Thunderbird-code. Dit is de Nederlandse versie van Thunderbird 1.5. De eerste link leidt je naar de Windows-versie, de tweede naar die voor Mac OS X.

Windows 98/ME/NT/2000/XP/Server 2003 of OS X 10.2 en hoger

External links

Mozilla