Bestanden verplaatsen met Windows Verkenner kan een sleur zijn, vooral als je het dikwijls doet. Misschien is het wel tijd om een alternatief te proberen, zoals de Lite-versie van xplorer’.

[download_file]
Xplorer’ is de opvolger van 2xExplorer. De opzet blijft dezelfde: een alternatief voor Windows Verkenner bieden met twee navigatievensters. Bestanden verplaatsen wordt zo heel eenvoudig, aangezien je ze gewoon van links naar rechts (of omgekeerd) moet verslepen. Met andere woorden, zonder schroom wordt er teruggegrepen naar de principes van stokoude toepassingen als Norton Commander of Microsoft File Manager. Erg is dat niet, want beide programma’s hebben hun nut bewezen.

En het programma biedt nog meer. Interessante functies zijn onder meer de mogelijkheid om een lijst te bouwen van favoriete mappen, bestanden op te splitsen zodat ze op diskettes of cd-r’s passen, grote previews van media te tonen, tekst te zoeken in een bestand en een geavanceerde optie om bestanden in bulk te hernoemen. En dan zijn we nog de handige synchronisatiefunctie vergeten, waardoor je op basis van criteria de inhoud van twee mappen kan gelijkschakelen. Interessant is ook bijvoorbeeld de mogelijkheid om door MS Office- en PDF-documenten te zoeken via IFilter.

De Lite-versie van xplorer’ is gratis voor thuisgebruikers en academici. Sommige geavanceerdere functies zijn enkel beschikbaar in de Pro-uitvoering (deze pagina heeft een overzicht van de verschillen tussen de Lite- en Pro-versie). Wil je bijvoorbeeld zoeken op arbitraire criteria of bestanden filteren met sleutelwoorden, dan zal je 19,95 euro moeten betalen.

Windows 95/98/Me/NT/2000/XP/Server 2003

External links

NetEZ xplorer’ Lite