Yahoo! Widget Engine ken je misschien beter onder z'n oude naam: Konfabulator. Er zijn heel wat programma's om je bureaublad te verfraaien, maar Konfabulator is één van de oudste en beste oplossingen.

Yahoo! Widget Engine ken je misschien beter onder z’n oude naam: Konfabulator. Er zijn heel wat programma’s om je bureaublad te verfraaien, maar Konfabulator is één van de oudste en beste oplossingen.

[download_file]
Bij Konfabulator draait alles om widgets, kleine, aantrekkelijk vormgegeven programmaatjes (in essentie scripts) die in de achtergrond op je bureaublad draaien. Welke widgets je draait, bepaal je natuurlijk helemaal zelf.

Ruim twintig leuke widgets worden meegeleverd, waaronder een widget die bijvoorbeeld de signaalsterkte van je WiFi-netwerk weergeeft (mits een draadloze netwerkkaart is geïnstalleerd), een mooie widget voor de weersverwachtingen, een metertje voor de processorbelasting en een afstandsbediening voor iTunes.

Op Widget Gallery vind je honderden andere gratis widgets.

Er is ook een Konsposé-modus – een vette knipoog naar Exposé in OS X. Als je een bepaalde toetsencombinatie indrukt (standaard F8) worden alle vensters tijdelijk naar achteren ‘geschoven’ en worden de actieve widgets zichtbaar.

Knap is dat Konfabulator in tegenstelling tot andere desktopverfraaiers weinig processorkracht verbruikt. Via de voorkeuren kan je desgewenst een minder belastende Konsposé-modus voor oudere machines inschakelen.

Naast de naamsverandering merk je wellicht nog andere nieuwigheden ten gevolge van de overname door Yahoo!. Er zijn bijvoorbeeld enkele widgets die naar Yahoo! of één van zijn diensten verwijzen, zoals Flickr. Bij het installeren moet je ook even uitkijken, want Widget Engine zal trachten je startpagina te verhuizen naar Yahoo!.

Het bestand dat je op ZDNet afhaalt, is een compact installatieprogramma. Dat haalt op zijn beurt de vereiste componenten bij Yahoo! af. Althans, dat is zo als je over een Windows-pc beschikt. De tweede downloadlink haalt de volledige MacOS X-versie binnen.

Windows 2000/XP of OS X 10.2

External links

Yahoo!