Goed een jaar terug gingen enkele studenten die stage liepen bij Microsoft de uitdaging aan om het primitieve beeldbewerkingsprogramma Paint de eenentwintigste eeuw binnen te loodsen.

[download_file]
Vorige versies kampten nog met enkele serieuze beperkingen, maar met versie 2.5 is de veelbelovende rups eindelijk ontpopt tot een volwassen beeldverwerkingsprogramma met funties die je doorgaans in dure pakketten terugvindt.

Paint biedt alle mogelijke tekentools en combineert dit met geavanceerde mogelijkheden om beelden te bewerken. Het beschikt over een aantal geavanceerde mogelijkheden, zoals werken met laagjes (layers) en een hele rits effecten. Nieuw zijn onder meer 3D-roteren, noise-effecten en radial blur.

Versie 2.5 start verrassend snel op en verwelkomt je met een canvas met semi-transparante paletvensters. Op die manier blijf je het overzicht over je afbeelding behouden, ook al staan er verschillende palletten open.

Andere opvallende verbeteringen zijn een ingebakken updatefunctie, een bijzonder vlotte tool om lijnen en curves te tekenen en ondersteuning voor andere talen. Officieel is het programma enkel verkrijgbaar in het Engels en Duits, maar er zijn al een aantal officieuze vertalingen opgedoken. Op het Nederlans blijft het wachten, maar het zou ons niet verwonderen dat er binnenkort een Nederlandse versie opduikt.

Versie 2.1 kon al overweg met BMP, GIF, JPEG en TIFF, de nieuwe versie voegt daar ook TGA-bestanden aan toe. Het programma biedt – eindelijk – ook ondersteuning voor GIF-transparantie.

Paint.NET blijft evenwel kampen met een belangrijke beperking: je kan maar een beeld tegelijkertijd bewerken. Maar voor een gratis programma nemen we die beperking er maar al te graag bij.

Windows XP/Windows 2000/Server 2003/Vista
.NET Framework 1.1 vereist (gratis te downloaden op de website van Microsoft)

External links

Paint.NET