Voor niets gaat de zon op, en voor niets krijg je ook een degelijke bescherming tegen virussen en malware. Avast! Home Edition is gratis voor thuis- en niet-commercieel gebruik.

[download_file]
Avast! 4.6 mag dan wel gratis zijn, het biedt alle functionaliteit die je van een professionele virusscanner mag verwachten. Het programma doorzoekt mails en de harde schijf op virussen en andere malware. Daarbij kan je aangeven of verwisselbare media, de complete schijf of alleen bepaalde mappen moeten worden nagekeken.

Via een schuifknop regel je hoe grondig Avast! te werk moet gaan. Wanneer het systeem onverhoopt een virus bevat, zal Avast! het besmette bestand verwijderen of je van het virus op de hoogte brengen, waarna je kan bepalen wat er met het virus moet gebeuren.

Eén van de opmerkelijkste verbeteringen in versie 4.6 is Web Shield, waarmee je alle inkomende internetverkeer in de gaten houdt. Het virtuele schild fungeert als een proxyserver en filtert virsussen, adware of spyware afkomstig van het internet. Het virtuele schild is compatibel met alle bekende browsers, inclusief Microsoft Internet Explorer, Firefox, Mozilla en Opera.

Niet alleen het internetverkeer wordt nauwlettend in de gaten gehouden, Avast! scant ook bestanden afkomstig van nieuwsgroepen, P2P-netwerken en instant-messaging programma’s. De nieuwste versie kan ook archiefbestanden (DBX-bestanden) van Outlook Express uitpakken en desinfecteren.

Avast! is één van de weinige virusscanners die je naar eigen smaak kan aankleden. Op de website van Avast! zijn diverse skins beschikbaar om het programma een nieuw uiterlijk aan te meten. En wat we zeker kunnen appreciëren, is dat het programma ook in het Nederlands verkrijgbaar is.

Voor thuisgebruikers (niet-commercieel) is Avast! Home Edition 4.6 gratis. Na 60 dagen wordt een registratie verplicht, maar dat kost slechts enkele minuten. Een licentiesleutel word je dan via e-mail toegestuurd.

Nog een kleine waarschuwing: twee virusscanners installeren op één pc zorgt voor problemen. Heb je al een antivirusprogramma, dan raden wij je aan om dit programma eerst te verwijderen van je pc vooraleer je Avast! uitprobeert. En omgekeerd: voldoet Avast! niet aan je verwachtingen, verwijder dan eerst het programma vooraleer je je oude, vertrouwde virusbescherming opnieuw installeert.

Platform: Windows 95/98/Me/NT 4/2000/XP

External links

Avast!