Echt aanlokkelijk klinkt het niet, maar laat je dit vooral niet tegenhouden: in werkelijkheid is The Rasterbator een leuk en gratis programma dat je digitale foto opblaast tot een kamerbrede poster.

[download_file]
The Rasterbator produceert zonder veel kwaliteitsverlies een grote, gerasterde afbeelding van je foto. Het eindresultaat wordt netjes verdeeld over verschillende A4’tjes, zodat je de afbeelding makkelijk met je kleine inkjet- of laserprinter kan afdrukken.

Het programma is het offline broertje van de gelijknamige website. Van bij de start was de online versie een groot succes, in die mate zelfs dat de server door de grote drukte het af en toe liet afweten. Om de druk van de ketel te halen, zetten de initiatiefnemers het licht op groen voor een downloadbare versie.

Het maken van een poster gebeurt in vijf stappen: je kiest een foto, papiergrootte, posterformaat, rasterresolutie en kleuren. Luttele seconden later is de poster klaar: een pdf-bestand van meerdere bladzijden. Nu nog het pdf-bestand afdrukken en de pagina’s in de juiste volgorde aan de muur hangen.

Het resultaat? Een levensgrote poster van een tropisch strand, je droomauto of je jongste spruit. Voor meer inspiratie kan je altijd terecht bij Rasterbation Galerij, een verzamelplaats voor enthousiaste gebruikers die hun levensechte meesterwerkjes met (al dan niet) gepaste trots presenteren.

Een kleine waarschuwing vooraleer je al te enthousiast aan het printen gaat: voor een poster van 2 op 3 meter heb je minstens 98 A4’tjes nodig. Zorg dus voor voldoende papier én een stevige voorraad inktpatronen.

Platform: 98/Me/2000/XP (.NET Framework 1.1 vereist, gratis te downloaden op de website van Microsoft)

External links

The Rasterbator