Sinds het verschijnen van Google Earth en MSN Earth is dit knap educatief programma van de NASA iets minder spectaculair. Toch blijft het een van de beste manieren om de mooiste kantjes van onze planeet te ontdekken. Bliksemsnel navigeer je over heel de aardbol, en dankzij een enorme bibliotheek van satellietbeelden kan je alles van naderbij bekijken.

[download_file]
De belangrijkste aanpassing aan World Wind is de update naar Next Generation Blue Marble. Dit nieuwe luik aan het Blue Marble-project van de NASA realiseerde een kleurenfoto van de hele aardbol in een nog hogere definitie. Het geheel is eigenlijk samengesteld uit beeldmateriaal van verschillende satellieten en biedt op sommige plaatsen een resolutie van 500 meter per pixel. NGBM activeer je via Plugins en dan ‘Blue Marble’. Als je vooraf de volledige Blue Marble-set afhaalt, moet je rekenen op een download van circa 125 MB.

Begin je in te zoomen, dan schakelt het programma over op beelden van LandSat7, een uitgebreide bibliotheek van satellietfoto’s van een indrukwekkende 15 meter per pixel resolutie. De eerste keer kan dit wat stroperig lijken, omdat het programma de vele beelddata moet extraheren en – soms – bijkomende gegevens moet downloaden.

En daar stopt de kennismaking met NASA-terminologie niet. World Wind geeft tevens toegang tot data van de Shuttle Radar Topography Mission, waardoor het programma niet alleen een vogelperspectief vanuit de hoogte serveert. Je kan ook allerlei geografische punten vanuit een meer menselijk oogpunt bekijken. Nieuw zijn ook de beelden van de maan (via ‘File’ en dan ‘Moon’). Dankzij de nieuwe rendermotor van World Wind gaat alles veel sneller en kan je meerdere informatielagen op elkaar plaatsen.

World Wind zit vol leuke snufjes die het plezier van het grasduinen in een atlas evenaren. Met een muisklik roep je een grafische kaart met actuele informatie over regenval of temperaturen op. Als toemaat kan je alle vlaggen van de wereld op de bijhorende landen plaatsen.

Van versie 1.3.3.x van World Wind zijn geen upgrade-uitvoeringen beschikbaar, zoals vroeger wel het geval was. Je moet altijd de volledige versie installeren. De downloadlink onderaan dit artikel brengt je naar een lijst van downloadservers overal ter wereld. Eentje kiezen in Europa of de V.S. zal wellicht de hoogste downloadsnelheden garanderen.

Om World Wind te gebruiken, moet bovendien DirectX 9.0c en het .Net Framework aanwezig zijn op de computer. Op de meeste Windows-pc’s is het raamwerk al aanwezig, maar indien dit niet zo is, kan je het hier bij Microsoft afhalen. Om het uiteindelijke programma te installeren heb je bijna 600 MB vrije ruimte op de harde schijf nodig.

Windows 2000/XP

External links

NASA World Wind