usb-stick formatteren
© iStock.com

Externe schijven en usb-sticks maken in Windows standaard gebruik van NTFS. Zo wordt je schijf of usb-stick afgestemd op de manier waarop Windows graag structuur geeft aan bestanden. Maar toch heeft FAT32 zijn voordelen.

Heb je ook een Mac-computer of spelconsole? Dan loont het de moeite om je stick te formatteren naar FAT32, want NTFS is beperkt tot Windows. Er zijn ook wel enkele nadelen verbonden aan FAT32. Zo kan je geen losse bestanden van groter dan 4 GB opslaan op de schijf in kwestie. Ook wanneer je een stick of schijf van groter dan 32 GB wil formatteren naar FAT32, dan heb je daar Windows PowerShell voor nodig (zie kader verderop).

OPTIE 1 / USB-stick formatteren in Verkenner

De meest toegankelijke manier om een usb-stick of andere schijf te formatteren, is via de Verkenner. Open hem en selecteer Deze pc. Onder de hoofding Apparaten en stations zie je alle verbonden schijfstations staan. Steekt je stick in de usb-poort en heeft Windows hem herkend? Rechtsklik er dan op en kies Formatteren… Selecteer vervolgens FAT32 en onderaan op Starten. Snel formatteren mag aangevinkt blijven. Windows geeft vervolgens de melding dat het formatteren gelukt is.

OPTIE 2 / Formatteren met Schijfbeheer

Klik met de rechtermuisknop op het Windows-icoontje linksonder de taakbalk. In het menu dat verschijnt kies je de achtste optie, Schijfbeheer. Windows lijst de schijfstations op die aangesloten zijn. Rechtsklik op de stick of schijf naar keuze en vervolgens op Formatteren… De methode is dezelfde als die in optie 1.

OPTIE 3 / Formatteren met Opdrachtprompt

Is er iets dat de Opdrachtprompt niet kan? Uiteraard kan je er ook je usb-stick mee formatteren. Gebruik de zoekfunctie in de taakbalk van Windows en zoek naar Opdrachtprompt. Rechtsklik erop en kies Als administrator uitvoeren. Typ het volgende commando in de Opdrachtprompt, waarbij je de letter X vervangt door de letter van de stick of schijf (zie Verkenner in optie 1): format /FS:FAT32 X:. Druk op Enter en je bent er.

FAT32 en toch groter dan 32 GB?

We gaven het al mee in de inleiding: FAT32 laat zich via de eerder vermelde methodes niet toepassen op schijven van meer dan 32 GB. Toch kan het, met Windows PowerShell. Zoek ernaar via de taakbalk, rechtsklik erop en kies Als administrator uitvoeren. Gebruik het commando van optie 3 (format /FS:FAT32 X:), druk op Enter en de klus is geklaard.