pc later afsluiten

Je bent nog aan iets aan het downloaden, maar je wil eigenlijk graag naar bed? Zet dan een timer om je pc op een later moment automatisch af te sluiten. Een handige manier om je pc op een later moment af te sluiten is via de ingebouwde tool, de Opdrachtprompt of Command Prompt in het Engels. Met deze tool kan je kiezen hoelang je wil wachten tot het afsluiten van je pc en als je later toch terugkomt naar de computer en je de opdracht wil annuleren, kan dat ook gemakkelijk.

Stap 1: open opdrachtprompt

Om de Opdrachtprompt te vinden, druk je op het Windows-icoontje linksonder op het bureaublad en zoek je naar CMD of Opdrachtprompt. Als je het programma gevonden hebt, kan je het gewoon openen. In sommige gevallen zal het nodig zijn om het programma uit te voeren als administrator (rechtermuisknop).

Zoek naar CMD in het startmenu en klik op het programma.

Stap 2: bekijk de opdrachtprompt

Als je voor het eerst een blik werpt op de Opdrachtprompt kan het programma er ingewikkeld uitzien, maar zolang je de afkortingen kent, is er geen probleem. Met de Opdrachtprompt kan je allerlei handige codes uitvoeren om toegang te krijgen tot bepaalde opties in Windows die niet altijd even makkelijk te vinden zijn.

Je krijgt dit scherm te zien.

Stap 3: code invoeren

Om de computer af te sluiten, gebruiken we de code shutdown /s /t, waarbij /s verwijst naar de opdracht om de computer af te sluiten en /t naar de tijd in secondes. Dus als we shutdown /s /t 6000 invullen, betekent dit dat de computer over 100 minuten wordt afgesloten. Je kan zelf uitrekenen welke tijd het handigste is, afhankelijk van hoe lang je de pc nog aan wil laten staan.

Vul de opdrachtcode in.

Stap 4: bevestiging en annuleren

Als je de code invult en op Enter drukt, dan krijg je een bevestiging van jouw opdracht. Als je niets doet, wordt de computer dan ook daadwerkelijk over 100 minuten afgesloten. In principe kan je nu met een gerust hart naar bed, wetende dat de computer niet de hele nacht blijft draaien. Wil je om wat voor reden dan ook de opdracht annuleren, dan open je de Opdrachtprompt en vul je de code shutdown /a in en dan wordt je timer verwijderd.

Controleer de bevestiging of annuleer de opdracht.