De XPS 13 van Dell is een blijvertje. Het is niet de eerste keer dat ik de bloedmooie laptop onder handen neem. Deze keer gaat het om de nieuwste versie van het toestel, voorzien van een Intel Core i7-cpu van de zevende generatie. De chip wordt bijgestaan door hardware die niet hoeft te verrassen voor een ultrabook zoals deze: 8 GB aan RAM en een supersnelle M.2-SSD van 256 GB tekenen present.
Design
Het chassis steelt zoals steeds de show. Op zijn dikste punt meet de laptop slechts 1,5 cm terwijl de enorm dunne schermranden de XPS 13 de kleinste 13,3 inch-laptop op de markt maken. De computer weegt amper 1,29 kg en is zo een ideale compagnon voor onderweg. De hardware heeft niet veel plaats om te ademen in het kleine chassis maar Dell slaagt erin de Core i7 koel genoeg te houden. Bij lange zware taken hoor je de koeling wel overuren draaien en zelfs dan kan de boostfrequentie van de cpu niet eeuwig behouden blijven, maar hitte vormt nooit echt een probleem.
Het scherm zelf telt 3.200 x 1.800 pixels, is haarscherp en heeft een perfecte kijkhoek. Deze XPS 13 is geen hybride. Je kan het scherm dus niet losmaken en al evenmin helemaal omklappen. Dat vind ik zelf absoluut geen probleem: een clamshell is in mijn ogen handiger voor onderweg. Dell spendeerde evenveel tijd aan dat display als aan de afwerking van de rest van de laptop. De zwarte softtouch-binnenkant is opnieuw aanwezig en die maakt het aangenaam om je handpalmen op de behuizing te laten rusten. Het toetsenbord is zonder meer goed, maar de toetsen zijn naar mijn mening iets te vlak waardoor typen net iets minder fantastisch aanvoelt dan op bijvoorbeeld een Lenovo Yoga 910. Boven- en onderkant van de XPS 13 zijn uit metaal vervaardigd. Achteraan prijkt het logo van Dell, onderaan zit een plaatje waar XPS opstaat. Onder dat plaatje zitten alle verplichte nummers en codes verstopt zodat het chassis er niet mee ontsierd wordt.
Lichte uitrusting
De minimalistische insteek van de XPS 13 vind je spijtig genoeg ook terug bij de aansluitingen. Poorten om een scherm aan te koppelen ontbreken helemaal, tenzij je gebruik maakt van de USB type-C-aansluiting. Twee gewone USB 3-poorten zijn ook aanwezig. Tot slot zit er een sleuf voor een microSD-kaart aan de zijkant. Dat volstaat voor onderweg, maar is iets te beperkt voor wie zijn laptop zonder dock op een bureau als desktopvervanger wil gebruiken.
Tot slot verdient de autonomie een pluim. Ondanks de kleine behuizing en de krachtige hardware heeft de XPS 3 een competitief uithoudingsvermogen. Verwacht geen records, maar je kan toch bijna vijf uur lang intensief werken zonder stopcontact en dat is helemaal niet slecht.
De Dell XPS 13 is nog steeds een briljante laptop die ideaal is voor wie mobiel wil werken op een toestel dat gezien mag worden.
Systeemeigenschappen: Intel Core i7-7500U, 8 GB RAM, Integrated Graphics, 256 GB SSD, 13,3 inch glossy aanraakscherm (3.200 x 1.800), Windows 10 Pro