zFTPServer Suite 10.15

Wil je met medewerkers, kennissen of vrienden geregeld (grote) bestanden delen dan kun je overwegen om een eigen ftp-server te draaien. Heb je een nas, dan is de kans groot dat die al zo’n dienst aanbiedt. In het andere geval is er nog een krachtiger programma als zFTPServer.

zFTPServer Suite bestaat in verschillende versies. De gratis editie beschikt weliswaar over alle functies van de betaalde varianten, maar beperkt je wel tot niet-commercieel gebruik voor maximaal 5 gebruikers en 3 simultane connecties. Het programma is beschikbaar in zowel 32-bit als 64-bit.

In de (volledige) programmanaam merk je ook ‘suite’ op, wat meerdere tools suggereert. Tot op zekere hoogte is dat ook zo. zFTPServer bestaat namelijk uit twee programma’s: enerzijds een server, anderzijds een grafische beheermodule waar de server wordt geconfigureerd. Deze opsplitsing heeft alvast het voordeel dat beide onderdelen zich desgewenst op verschillende toestellen laten installeren.

De ftp-service laat zich in elk geval haarfijn configureren, aan de hand van talrijke opties. Om er enkele te noemen: je kunt het maximum aantal simultane gebruikers instellen, evenals een time-out waarna de verbinding automatisch wordt verbroken, je kunt gebruikersgroepen creëren en virtuele directories voorzien, je kunt snelheidsbeperkingen inbouwen en die zelfs laten afhangen van de (tijd van de) dag. Verder is het mogelijk bepaalde ip’s te bannen of die na x-aantal foutieve aanmeldpogingen tijdelijk te weren, er bovendien zijn uitgebreide logbestanden aanwezig, enz.

Overigens kan het programma ook met veiliger alternatieven dan ‘plain ftp’ overweg: SFTP en HTTPS horen er ook bij (deze laatste laat je server benaderen vanaf een browser) en verder ondersteunt de tool ook protocollen als TFTP en WebDAV.

Goed om weten: draai je zFTPServer als systeemservice in Windows en wil je dat het programma ook toegang krijgt tot netwerkshares, zorg er dan voor dat die service onder het administrator-account draait.