RoboSizer 1.0.9.3

Wie enkele foto’s als bijlage naar een kennis wil doormailen zal snel ondervinden dat de mailboxgrootte een beperkende factor kan zijn. Een webservice gebruiken die ook grote bestandstransfers toelaat is één oplossing, maar een werkbaar alternatief is het ‘downsizen’ van de foto’s die je wilt doorsturen. Liever dan dat manueel te moeten doen, laat je dat klusje aan een tool als RoboSizer over.

Serienummer

Om langer dan één maand gratis met RoboSizer aan te slag te kunnen moet je je bij het programma als volgt even registreren: freeuser, met als licentiecode 000014-H44DJ8-VQC39X-678RVJ-XBP7DZ-E4VTX7-BJNHN5-T7YRQ0-MMT194-3MYFJV. Vervelend, maar daar valt mee te leven. Bij het installeren van RoboSizer zorg je er bij voorkeur ook voor dat e-mailprogramma en browser gesloten zijn (om een geforceerde afsluiting te voorkomen).

Zodra RoboSizer is opgestart, nestelt het zich in het systeemvak van de Windows taakbalk, vanwaar het op de achtergrond zo goed als volautomatisch zijn werk verricht. Immers, zodra je een afbeelding via het web deelt – de tool ondersteunt nagenoeg alle populaire browsers en heel wat chattools – of als bijlage aan e-mail toevoegt, wordt die aangepast. Hoe dat precies gebeurt kun je uiteraard zelf bepalen in RoboSizer.

Formaten

Je kunt daarbij kiezen uit een reeks vooraf ingestelde formaten als Email Large (circa 150 kB), Email Medium (circa 80 kB), Email Small (circa 50 kB), Facebook, Flickr Large, Flickr Medium (640), iPhone/iPod Touch, enz. Het is overigens ook mogelijk de werking van RoboSizer (tijdelijk) uit te schakelen.

Vind je je gading niet tussen de presets, dan is het altijd nog mogelijk je eigen formaat in te stellen en dat in een profiel met een eigen naam te gieten en te bewaren. Daarbij kun je de maximale breedte en hoogte instellen, waarbij je eventueel een van beide kunt afdwingen. Via een schuifknop stel je de gewenste JPEG-kwaliteit in (0 tot 100 %). Je kunt ook aangeven welke afbeeldingstypes RoboSizer onderhanden mag nemen: jpg, bmp, tga en/of png. Er is tevens een testmodule aanwezig: even een afbeelding naar de tegel in het instellingenvenster verslepen en je ziet meteen of het resultaat naar je zin is.