Vampix 1.7.0.15

De film Schindler’s List zal wellicht niet de eerste geweest zijn, maar was er in elk geval wel een waarin de techniek uiterst suggestieve beelden opleverde: een klein meisje met een jurk die rood was ingekleurd, terwijl de grauwe werkelijkheid rond haar in zwart/wit was gefilmd. Wil je ook voor je eigen foto’s speciale zwart/wit-effecten bekomen, dan heb je aan Vampix een handige hulp.

Lite-versie

Bij het downloaden van Vampix is het even uitklijken geblazen: je wilt ongetwijfeld de ‘lite’-versie hebben, waarbij ‘lite’ hier uitsluitend betekent: niet voorzien van ongewenste software van sponsors (derde partijen).

Het programma laat zich alvast makkelijk bedienen. Allereerst haal je de foto op die je wilt bewerken. Die verschijnt dan tweemaal in het programmavenster: rechts in de originele kleuren, links in zwart/wit-beeld, althans overeenkomstig de huidige instellingen.

Effecten

Die instellingen zijn echter aanpasbaar. Zo kun je een ‘centrale kleur’ in je foto aanklikken, waarna de tool zal proberen alleen die kleur in de aangepaste versie te behouden en de rest zwart/wit te maken. Via de knoppen Narrow, Medium en Large kun je het effect bijsturen, maar dat kan met behulp van schuifknoppen nog op een meer ‘manuele’ manier. Het resulterende effect krijg je min of meer in real time te zien.

Je zult zelf wel ondervinden dat Vampix het beste werkt wanneer je een solide kleurvak selecteert, maar mits enige finetuning, met behulp van de schuifknoppen, lukt het ook wel met verloopkleuren. Vampix kan jammer genoeg alleen met jpg-afbeeldingen overweg, zowel voor de import als de export.