Waarom zou je een oude laptop willen transformeren in een Chromebook? De belangrijkste reden: het besturingssysteem is veel makkelijker te verteren voor een computer op leeftijd. Een pc die moeite heeft met nieuwere versies van Windows, loopt veel sneller op het lichte Chrome OS, dat de klemtoon legt op de cloud. Daarnaast staat er op Chrome OS geen houdbaarheidsdatum: ieder toestel met het besturingssysteem heeft potentieel toegang tot recente veiligheidsupdates van Google. Het is wel mogelijk dat je pc niet 100 procent zal kunnen samenwerken met Chrome OS. Als het er echter voor zorgt dat je een oude computer opnieuw in gebruik kan nemen, is dat een kleine opoffering.
Stap 1 / CloudReady
Chrome OS is gebouwd op het opensource-platform Chromium OS. Google biedt geen versie van zijn besturingssysteem aan dat je zelf kan installeren, maar dankzij zijn vrij te gebruiken basis zijn er wel alternatieven te vinden die erg dicht bij het systeem aanleunen. Ik opteer voor Neverware CloudReady, een besturingssysteem dat gericht is op scholen maar ook gratis door consumenten kan worden gedownload. CloudReady is in essentie Chromium OS, waar enkele beheersopties aan zijn toegevoegd samen met ondersteuning voor de meestgebruikte hardware. Die brede ondersteuning, waarbij Neverware er ook voor zorgt dat updates automatisch worden geïnstalleerd, is waarom we CloudReady verkiezen boven andere opties. Aangezien dit geen officiële versie is van Chrome OS moet je je er wel bewust van zijn dat je geen toegang zal hebben tot sommige functies, zoals de mogelijkheid om Android apps te installeren. CloudReady is in het Nederlands beschikbaar.
Stap 2 / Uitproberen
Neverware heeft een lijst online staan waar het officieel ondersteunde computers in opsomt. Het maakt echter niet uit of je toestel er tussen staat of niet, er is een goede kans dat CloudReady wel zal werken op je pc. Toch is het beter om niet meteen zonder om te kijken in Chrome te duiken. Daarom gaan we het OS eerst op een USB-stick installeren. Je hebt een flashdrive nodig die tussen 8 en 16 GB aan opslag beschikbaar heeft. Maak deze eerst helemaal leeg voordat je begint. Download de gepaste bitversie van CloudReady via www.neverware.com/freedownload op je computer. Om het OS te gebruiken heb je ook een Google account nodig, maar dat komt later.
Stap 3 / Voorbereiding
CloudReady zal in zip-format op je computer komen te staan. Klik met je rechtermuis op de map en selecteer Alles uitpakken om bij het bin-bestand binnenin te komen. Nu moet je nog een tweede programma downloaden: de Chromebook Recovery Utility. Hiervoor heb je de browser Google Chrome nodig, dus installeer deze ook als dat moet. Met de Recovery-tool transformeer je je USB tot een bootable drive. Je haalt de tool op via Google Chrome in de Chrome Web Store (). Open de extensie eens geïnstalleerd en koppel je USB-stick aan je computer. We zijn nu klaar om CloudReady op de drive te plaatsen.
Stap 4 / USB-stick
Klik in het startscherm van de Recovery Utility op de Instellingen via het wieltjes-icoon. Selecteer Lokale image gebruiken en wijs via het venster het bin-bestand aan dat je in de vorige stap hebt uitgepakt. In het volgende venster kies je de USB-stick die je hebt klaargehouden en gekoppeld met je pc. Klik op Doorgaan en vervolgens op Nu maken om het programma zijn werk te laten doen. Dit zal enige tijd in beslag nemen, op het einde zal de Chromebook Recovery Utility je melden dat je herstelmedium klaar voor gebruik is en kan je op Gereed klikken om het programma af te sluiten.
Stap 5 / Booten
Nu je USB-stick klaar is, kan je er je oude pc bijnemen. Koppel je flashdrive met de computer en start het systeem op. Het proces kan nu op verschillende manieren verlopen. Als je geluk hebt zal je computer rechtstreeks booten vanop de USB-stick zonder dat je nog extra acties moet ondernemen. Verschijnt Chrome OS niet, dan moet je nog veranderingen doorvoeren in de BIOS van je pc. Controleer bij de fabrikant van je computer hoe je dat bootmenu precies kan oproepen, meestal moet je een F-toets indrukken tijdens het opstarten van je computer. Vervolgens ga je op zoek naar Boot en pas je de Priority order aan: zorg ervoor dat je USB bovenaan de lijst komt te staan. Op nieuwere pc’s kan de Secure boot-optie roet in het eten gooien. Schakel deze uit als je problemen hebt met het booten.
Stap 6 / Configureren
Bij een correcte boot zal je op het configuratiescherm van CloudReady terechtkomen. Hier kan je de taal instellen en koppelen met een wifinetwerk. Meld je aan met je Google account om toegang te krijgen tot het besturingssysteem. Nu heb je de mogelijkheid om de voor- en nadelen van een Chromium-systeem te ontdekken en na te gaan in hoeverre dit een verbetering is voor de reactiesnelheid van je pc. Heb je genoeg gezien, dan hoef je enkel maar de computer af te sluiten en de USB-stick te verwijderen. Start je je pc terug op, dan beland je weer in de vertrouwde Windowsomgeving. Zie je wel iets in CloudReady, dan is het tijd om het OS daadwerkelijk te installeren. Eventueel kan je ook de USB-stick blijven gebruiken, maar het systeem krijgt zo wel geen updates door.
Stap 7 / Installeren
Om CloudReady te installeren hoe je niets extra te downloaden. Boot de USB-stick op je pc, log je in en klik in het bureaublad van Cloudready op het systeemvak in de rechteronderhoek van je scherm. Klik hier op Install CloudReady om het besturingssysteem rechtstreeks van je flashdrive op je computer te zetten. Neverware geeft je de optie om voor een dualboot te gaan waarbij je kan kiezen tussen Windows of CloudReady wanneer je je computer opstart, of om Windows volledig te overschrijven. Wil je je pc een optimale snelheid laten halen, dan is die laatste optie de meest aangewezen. Klik hiervoor op Install CloudReady Standalone. De installatie zal alle bestanden op je schijf wissen, maak dus eerst een back-up van wat je wil behouden. Ben je klaar om de sprong te wagen, klik dan op Erase hard drive & Install CloudReady.
Stap 8 / Alternatieven
Chrome OS is niet het enige alternatief dat je hebt om je oude computer een tweede leven te schenken. Ook Linux is te overwegen als Windowsvervanger. Dit besturingssysteem komt in vele varianten of ‘distributies’, waarvan er verschillenden zijn gebouwd om een computer zo weinig mogelijk te vertragen. Een interessante optie is bijvoorbeeld Lubuntu, dat je via www.lubuntu.net kan binnenhalen. Het proces om een Linuxvariant op je pc te krijgen loopt in grote lijnen gelijk met dat van CloudReady, alleen heb je een ander programma nodig om je USB-stick voor te bereiden.