privacy

 

We weten intussen allemaal dat Microsoft een meer dan stevige appetijt heeft gevonden in wat hun gebruikers zoal met Windows doen. Het aantal gegevens dat wordt vastgelegd en richting Redmond gaat is sedert Windows 10 de hoogte ingegaan. Het is weliswaar zo dat het privacybeheer er sedert de komst van de Creators Update en met name onder druk van allerlei privacy-instanties  wat overzichtelijker is op geworden, privacygevoelige gebruikers hebben wellicht nog altijd boodschap aan een tool als Blackbird.

Opdrachtregel

Voor alle duidelijkheid: Blackbird is lang niet de enige tool die de gebruikers meer privacy – en zijdelings ook betere veiligheid en hogere prestaties – onder Windows (10) belooft. Deze tool mikt echter vooral op de wat meer gevorderde gebruiker die zich ook op de opdrachtregel goed thuisvoelt.

Wanneer je Blackbird opstart verschijnt een DOS-achtig venster waarin bepaalde onderdelen van het systeem worden geanalyseerd: Autologgers, Scheduled tasks, Services, Windows updates, Telemetry, GWX en WGA. Daarbij krijg je dan telkens de bijhorende diagnose: Not secure, Secure, Not blocked of Not installed. Eén druk op de knop volstaat vervolgens “to apply Blackbird to your computer”.

Controle

Deze aanpak lijkt ons vooral veel weg te hebben van een ‘blackbox’ (pun intended) want op deze manier weet eigenlijk niemand welke wijzigingen Blackbird eventueel met je systeem gaat uitvoeren. Om dat uit te vissen moet je eigenlijk aankloppen bij de website van de makers, meer bepaald op www.getblackbird.net/documentation. Daar krijg je namelijk een detailoverzicht van alle privacy- en aanverwante functies die Blackbird ondersteunt. Om er maar enkele te noemen: uitschakelen van OneDrive, Cortana, Bing-integratie, Wi-Fi Sense, telemetry-functies, Windows P2P Update sharing, enz.

Op deze zelfde webpagina kun je trouwens ook terecht voor een 30-tal opdrachtregelparameters waarmee je Blackbird heel gericht kunt aansturen. Zo zorgt blackbird -ke ervoor dat MS Edge niet langer zal functioneren en deactiveer je met blackbird -d de ingebouwde Windows Defender. En voor wie zinnens is grote kuis te houden: Blackbird accepteert simultaan tot 9 parameters. Handig om weten voor wie iets te gretig was: met blackbird -r rol je alles netjes terug naar de standaardwaarden van Windows.

Blackbird is zowel beschikbaar in een 32- als een 64-bits versie.