Zegt je weinig? Misschien al heel wat meer als je weet dat het een grafische schil is rond allesspeler Mplayer – een programma dat al meer dan een decennium meegaat.

SMPlayer, beschikbaar voor Windows en Linux, heeft zowat alle mogelijke codecs ingebouwd zodat die ongeveer alles kan afspelen wat je er qua audio of video tegenaan gooit. Het programma heeft (ook) een Nederlandstalige interface en laat zich zeer makkelijk bedienen. Als je ook de plug-in SMTube na-installeert krijg je er meteen een geïntegreerde YouTube-zoekmodule bovenop. De filmpjes worden dan in het afspeelvenster van SMPlayer getoond. Heb je meerdere schermen aangesloten dan vergt het maar een muisklik om de video naar het gewenste scherm te sturen, terwijl het programmavenster zelf op het andere scherm te zien is.

SMPlayer is wel zo vriendelijk om van elk afgespeeld bestand te onthouden op welk punt je tijdens een vorige sessie gekomen was, zodat het de volgende keer netjes op dat punt kan starten. Overigens is het mogelijk bij elk afgespeeld medium zelf een of meer ‘bladwijzers’ toe te voegen zodat je daar altijd snel weer naar kan terugkeren.

Een video equalizer laat je toe aspecten als contrast, helderheid, tint, verzadiging en gamma aan te passen. Het bewaren van presets zit er echter niet bij, dit in tegenstelling tot de ingebouwde audio equalizer, waar je dus wel voorinstellingen aantreft als Klassiek, Pop, Reggae en Techno. Een de-interlacefilter ontbreekt evenmin. Nieuw in deze versie van SMPlayer is de functie Afspelen via Chromecast, waarmee je de media dus eenvoudigweg naar je Google Chromecast stuurt (weliswaar met behulp van de bijhorende Chrome-extensie).

SMPlayer ondersteunt uiteraard ook ondertitels (twee sporen) en laat je toe die nauwgezet in te stellen. Je bepaalt zelf het uitzicht (grootte) en je kunt nauwkeurig vertragingen of versnellingen instellen. Er is tevens een zoekfunctie die je toelaat naar ondertitels te speuren op subtitles.org en uiteraard is er ook een functie voor het samenstellen van afspeellijsten.

Kortom, SMPLayer heeft – naast een indrukwekkend aantal audio- en videocodecs – ook heel wat functies aan boord die zelfs een doorwinterde mediafanaat moet kunnen bekoren.