Gebruik je een desktop e-mailprogramma, maar vind je MS Outlook te duur of te complex en weet om een of andere reden ook Mailbird of een andere populaire e-mailclient je niet te bekoren, dan trekt Sylpheed je misschien wél over de streep. Er zijn in elk geval enkele functies die het programma best wel aantrekkelijk maken.

Sylpheed, van Japanse origine, is beschikbaar voor zowel Windows, MacOS als Linux. De tool blijkt alvast lichtvoetig en – als we de makers mogen geloven – bovendien zeer stabiel, zelfs wanneer er vele duizenden e-mails te verwerken vallen.

Het is een typische POP3- en IMAP4 e-mailclient, met expliciete ondersteuning ook van Gmail. De interface blijkt ook in een nagenoeg feilloos Nederlands beschikbaar en de typische triptiek maakt dat we ons meteen thuis voelen: links de mailmappen, rechtsboven een (in eerste instantie chronologisch) overzicht van alle berichten en rechtsonder een voorbeeldweergave van de geselecteerde mail. Een wizard helpt je om de gewenste mailaccounts snel op te zetten.

De klassieke ingrediënten vinden we in elk geval terug: je kunt handtekeningen meesturen, bijlagen toevoegen, een verzoek om notificatie bij het lezen van het bericht meesturen, enz. Handig is ook dat je een externe editor kunt oproepen om de tekst voor je berichten in te voeren of te bewerken. Het is tevens mogelijk een bericht in een wachtrij onder te brengen: met één druk op de knop stuur je dan alle berichten in deze wachtrij in één keer door.

Sylpheed ondersteunt tevens sjablonen: je maakt vooraf een paar berichten klaar die je wel vaker verzendt waarna die zich met een paar muisklikken laten oproepen. Ook het filterbeheer maakt indruk. Om maar een paar voorbeelden te geven: mails van een bepaalde leeftijd laat je automatisch in een andere map belanden, mails met een bijlage krijgen automatisch een andere kleur mee, enz.

Verder zit in Sylpheed nog een Bayesiaans (en dus zelflerend) spamfilter ingebouwd en is er bovendien ondersteuning voor PGP-encryptie. Mails laten zich tevens importeren en exporteren in het eml- en in het Unix mbox-formaat.