motor

Weet jij welk soort RAM of moederbord onder de motorkap van je computer verstopt zit? Je hoeft er je pc-kast of laptopbodem niet voor open te schroeven: Speccy laat het je zien in een oogwenk.

Overweeg je om een upgrade door te voeren op je pc, maar weet je niet helemaal zeker welke onderdelen er momenteel aanwezig zijn? Om een snelle blik op de interne onderdelen van je computer te werpen hoef je er geen gereedschap bij te nemen. Het programma Speccy, van de hand van de ontwikkelaars van CCleaner, onthult alles wat je moet weten over de hardware in je pc.

speccy

Om het programma te downloaden, surf je naar www.piriform.com/speccy, of klik je op de downloadlink in dit artikel, en kies je voor de gratis download. Open de installatie-wizard; vooraleer je op Installeren klikt, geef je via Customize door of je een snelkoppeling op je bureaublad en/of het startmenu wilt toevoegen. Het programma opent automatisch na de korte installatie en analyseert meteen de ingewanden van je machine. Je krijgt niet alleen de onderdelen te zien, maar ook de temperatuur die belangrijke componenten zoals je processor halen.

Wanneer je bijvoorbeeld bij je CPU op het temperatuur-icoontje klikt, krijg je een overzicht te zien van de evolutie van diens warmte over een langere tijd, alleen is het spijtig genoeg niet duidelijk welke tijdsperiode de grafiek beslaat. Wil je dieper duiken in de eigenschappen van bepaalde onderdelen, dan kan je links in het venster op een van de componenten klikken voor een diepte-analyse van aspecten als je RAM, moederbord, graphics en opslag.