iOS

 

De installatie van 3uTools heb je in een knip voor elkaar en wie dacht dat het connecteren van een iOS-apparaat aan deze tool wat meer voeten in de aard zou hebben, kunnen we meteen geruststellen. Tool opstarten, apparaat via een usb-connectie met je pc verbinden, even je goedkeuring verlenen en je kunt meteen aan de slag.

Beltoon

Het programmavenster van 3uTools steekt erg logisch in elkaar en dat maakt het programma meteen ook gebruiksvriendelijk. Wanneer je de rubriek Apps opent krijg je een overzicht van de beschikbare apps evenals van de reeds geïnstalleerde apps. Om langs deze weg apps van de iOS App Store te downloaden en te installeren moet je wel eerst even je Apple ID koppelen.

Wat de knoppen Ringtones en Wallpapers doen lijkt ons vrij duidelijk: je krijgt een overzicht van de beschikbare media en het is ook mogelijk die van hieruit als standaard ringtoon of achtergrond op je iOS-apparaat te zetten.

Het wordt al iets delicater wanneer je aanklopt bij de rubriek Flash & JB. Die laat je toe je iOS-apparaat te flashen (van nieuwere firmware te voorzien) en zelfs alternatieve firmware te installeren – jailbreaken dus. Veel meer dan een paar muisklikken is hier niet eens voor nodig. Wel raadt het programma je aan eerst een volledige back-up te maken van je apparaat – ook dat is dus mogelijk – en je wordt er tevens aan herinnerd dat je zo’n operatie geheel op eigen risico uitvoert.

Registreren en migreren

Verder tref je nog de rubriek Toolbox aan met daarin nog een aantal nuttige hulpprogramma’s. Een ervan is Realtime Screen: met één druk op de knop krijg je het scherm van je iOS-apparaat gespiegeld op je computerscherm te zien (ook in full screen en naar keuze in portret- of landschapsmodus). Voor de techneuten onder ons is er ook een Realtime Log. Die toont je in een venster alle systeemgebeurtenissen die op je iOS-apparaat plaatsvinden. Het kan zeker de moeite lonen zo’n live log te bekijken; je zou er soms van versteld staan wat je apparaat op de achtergrond allemaal probeert te doen en welke url’s het zoal wil benaderen.

Heb je twee apparaten aangekoppeld dan is het zelfs mogelijk data tussen beide uit te wisselen (Migrate Data). Via Compress Photo dan weer kun je alle foto’s op je apparaat laten comprimeren, weliswaar nadat je de gelegenheid hebt gekregen eerst de originele plaatjes (op je pc) veilig te stellen. Gemiddeld mag je rekenen op ongeveer half zoveel benodigde schijfruimte, na de compressie. Handig is ook nog de knop Clean Garbage: die scant de inhoud van je iOS-apparaat en stelt voor om overtollige data, zoals miniatuurbestanden of data in downloadmappen, te verwijderen om zo weer wat plaats te maken.

Kortom, 3uTools lijkt ons een erg handige tool voor wie het nuttig vindt zijn iOS-apparaten (ook) vanaf een Windows-pc te kunnen benaderen en beheren.