Af en toe heb je een schermafbeelding nodig, voor wat dan ook. In het Engels noemen we dat een ‘screenshot’. Windows heeft met het standaard ‘knipprogramma’ zelf een app ingebouwd die je daarvoor kan inzetten, maar helaas is die zeer beperkt in zijn mogelijkheden. Vandaag belichten we Lightshot, een uitstekend alternatief.

Stap 1: Installeren

De installatie verloopt vlot.

De installatie van Lightshot verloopt snel en pijnloos. Je klikt simpelweg op de link die je onderaan terugvindt, waarna de download zal starten. Je doorloopt snel de installatieprocedure, en je bent al bijna klaar. Je wordt nog even omgeleid naar een webpagina die je bedankt voor het vertrouwen, en die meteen – in het Nederlands – uitlegt hoe de app in zijn werk gaat.

Stap 2: Schermafbeelding

Je kan meteen beginnen.

Om te beginnen druk je op je toetsenbord op de knop die zegt PRINTSCREEN. Het programma heeft de standaard (onzichtbare) functie vervangen, waardoor je sneller en efficiënter aan de slag kan. Eens je op die knop hebt gedrukt, kan je het gebied selecteren dat je wil vangen. Het enige nadeel van dit programma is dat je, in tegenstelling tot het knipprogramma, niet de mogelijkheid krijgt om hele vensters te selecteren om op die manier makkelijk een afbeelding te bekomen; je moet het gewenste gebied manueel selecteren.

Stap 3: Bewerken

Je krijgt enkele opties om meteen te bewerken.

Wanneer je je afbeelding hebt gemaakt, krijg je meteen de mogelijkheid om ze te bewerken. De opties zijn niet erg uitgebreid, maar voldoen ruimschoots. Wel kan je tekenen met een pen, lijnen trekken, het geselcteerde gebied verschuiven of aanpassen in grootte, tekst bijschrijven, een notitie opplakken, de afbeelding delen, kopiëren, in de cloud zetten of ze meteen printen. Als je ze wilt opslaan, klik je gewoon op de diskette. Heb je je bedacht, dan klik je op het kruisje.

Stap 4: Delen

Zoals gezegd kan je je afbeelding meteen delen nadat je ze hebt gemaakt. Je klikt dan ofwel op het wolkicoontje, waarna de afbeelding verhuist naar je gewenste cloud, ofwel klik je op het Google-icoon. Je afbeelding wordt dan opgeslagen in je Google Drive. Wil je ze toch nog op een andere manier delen, dan klik je op de afbeelding met het deel-icoontje. Je krijgt nu een reeks opties aangereikt, waaronder e-mail.