Stap 1: Melding vooraf

Loopt je opstarttijd op? Kijk alle bootprocessen na in Taakbeheer.

Als een programma zelf geen ingebouwde optie heeft om met Windows op te starten, dan kan je het heft in eigen handen nemen. Dat is vrij eenvoudig te doen en de methode die we volgen werkt zowel op Windows 10 als 7 en 8. Denk er hierbij wel aan dat het toevoegen van programma’s aan het bootproces je computer vertraagt. Mocht je opstarttijd opeens oplopen, dan kan je beter eens een kijkje nemen naar Taakbeheer (CTRL+DEL+ALT) en het tabblad Opstarten. Hier vind je alle processen terug die in de boot zitten; overweeg of je er misschien niets uit kan halen.

Stap 2: Verborgen map

Open een verborgen map op Windows via Uitvoeren.

Je hebt een verborgen map op Windows nodig om de opstartlijst aan te passen. De precieze locatie van de map is %APPDATA%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup, maar voordat je dit allemaal zit over te tikken: er bestaat gelukkig een snellere manier om in de map te geraken. Je kan ze openen met behulp van een Shell-commando. Hiervoor ga je naar de Uitvoeren-functie (WIN+R), en typ je in het tekstveld ‘shell:startup’ in. Klik op Ok of druk op Enter. Het startup-venster zal zich automatisch openen.

Stap 3: Verkenner

Klik op de Verkenner-knop in Start om een nieuw Windows Verkenner-venster aan te maken.

In het start-upvenster staan de programma’s die samen met je pc starten, en om er eentje toe te voegen hoef je alleen maar een snelkoppeling in deze map aan te maken. Zoals gezegd gaat dit met zowel apps als met bestanden en mappen. Ik neem een voorbeeld: je wilt Google Chrome toevoegen aan de lijst. Minimaliseer het start-upvenster even en open via Start een nieuw Windows Verkenner-venster. Vervolgens ga je naar de Google Chrome-map in de C-drive om het .exe-bestand op te sporen. Heb je het bestand gevonden, dan hoef je alleen nog maar een snelkoppeling aan te maken. Dit gaat op verschillende manieren, die ik hieronder uit de doeken doe.

Stap 4: Snelkoppeling

Wanneer je een bestand met je rechtermuisknop sleept, krijg je een keuzemenu te zien wanneer je het weer loslaat in het venster.

Om een snelkoppeling te maken kan met je rechtermuisknop op het bestand klikken en Snelkoppeling maken kiezen. Je zal hierna een foutmelding te zien krijgen die je vraagt of je de snelkoppeling op het bureaublad wilt plaatsen. Klik op Ja en kopieer vervolgens de gecreëerde koppeling naar de start-upmap. Nog eenvoudiger is om gewoon het bestand naar de startup-map te slepen met je rechtermuisknop. Wanneer je het bestand loslaat in het venster, krijg je eerst een menu te zien met verschillende opties. Selecteer Hier snelkoppelingen maken en voilà: je snelkoppeling staat er.