kindjes die speeldgoed delen

Wie een dienst als DropBox gebruikt, kent het al lang: je bewerkt een document op een toestel en een seconde later zijn de bewerkingen gesynchroniseerd naar al je toestellen met een DropBox-app. MacOS en Windows lijken op het eerste zicht onverzoenbaar, maar toch kan je ook die twee antagonisten DropBox-achtige trekjes aanmeten.

Voor deze workshop baseren we ons op DropBox.

Stap 1 / Link aanmaken

Voor deze workshop kan je eender welke clouddienst gebruiken, zolang die maar beschikbaar is op beide platformen. We nemen DropBox als voorbeeld. Om te beginnen gaan we aan de slag met de Mac. Eerst en vooral moet je daar een ‘symbolische link’ aanmaken. Zo’n link zorgt ervoor dat elk bestand in een gekozen map gesynchroniseerd wordt met de clouddienst. Open de Terminal en voer deze commands achtereenvolgens uit (voorbeeld zie je op de afbeelding): cd Dropbox/ en ln –s ~Desktop. Indien je een andere dienst gebruikt, pas je de naam aan in het eerste bevel. Deze map zal voortaan automatisch gesynchroniseerd worden. Je kan controleren of het werkt door naar de map te gaan. Daar zou je nu groene vinkjes achter de bestanden moeten zien staan.

In Windows wijs je eender welke map aan als je bureaublad.

Stap 2 / Bureaublad

De volgende stap speelt zich af op je Windows. Microsoft staat je toe dat je eender welke map op je computer aanwijst als zijnde je bureaublad – zonder dat je de opdrachtprompt nodig hebt. Waarom willen we je bureaublad aanpassen? In de vorige stap heb je misschien gemerkt dat we in je DropBox-folder een ‘Desktop’-map hebben aangemaakt. Dat betekent dat je daar een map hebt die zich zal gedragen als een gedeeld bureaublad. Daardoor kan alles dat je op de ene computer op het bureaublad gezet hebt ook verschijnen op dat van de andere computer. Ga daarom in een Verkenner-map op het Bureaublad-icoon staan. Rechterklik en klik op Eigenschappen. Ga naar het tabblad Locatie. Verander de link die je daar ziet staan door een link die naar de Desktop-map leidt in je DropBox-map.

Pas op met wat je op je bureaublad zet.

Stap 3 / En verder

Eens de link werkt, heb je een snelle en efficiënte methode om bestanden, foto’s,… van het ene toestel naar het andere te krijgen. Dat betekent ook dat je moet opletten met wat je doet. Aangezien je de DropBox-map hebt vermomd als je bureaublad, zal je alles dat je op je ene bureaublad wilt zetten ook verschijnen op het andere. Let dus op met het aanmaken van snelkoppelingen, anders zit je map snel vol met prullaria.