Ginger heeft zowel een spellingchecker, woordenboek als vertaler aan boord. De commerciële versie voegt daar onder meer ook een voorleesfunctie (met natuurlijke stem) aan toe.

Ginger, dat overigens ook als mobiele app en als Chrome plug-in beschikbaar is, installeert zich als een standalone programma maar integreert zich tevens als add-on in MS Office. Je kunt de tekst zelf in het programmavenster intikken of plakken maar dus ook je vertrouwde MS Word-tekstverwerker blijven gebruiken en van daaruit de Ginger-spellingchecker activeren.

De meerwaarde van de Ginger spellingchecker – althans ten overstaan van die van MS Word – lijkt ons echter vrij beperkt. Het is weliswaar zo dat je (grammaticale) fouten “he was been interrogated” en “I have an car” door Ginger vlotjes worden gedetecteerd, maar Ginger vindt ook niet alle fouten van die orde terug. Handig is wel dat Ginger al de spelling kan checken terwijl je aan het typen bent.

Ginger voorziet verder in een uitgebreid woordenboek met definities en voorbeeldzinnen en in een degelijk synoniemenwoordenboek, waarbij je op de aangeboden Tot slot biedt Ginger nog een uitgebreide vertaalmodule aan, met meer dan 60 ondersteunde talen, waaronder het Nederlands.