Wanneer je de werking van een programma wil uitleggen of je wil een of ander computerprobleem verduidelijken dan kan een ‘screencast’ best handig zijn: een filmpje dus waarin je alle schermbeelden en -handelingen vastlegt. Dat kan met een tool als Debut Video Capture, dat trouwens ook beelden van streaming video, je webcam, ip-cam of een extern video-apparaat weet in te blikken.

Debut Video Capture is gratis voor niet-commercieel gebruik. Allereerst geef je aan wat je precies wil opnemen en afhankelijk van je keuze komen aangepaste opties beschikbaar. Geef je bijvoorbeeld aan dat je schermbeelden (screen) wil capteren, dan krijg je meteen een live miniatuurweergave van je monitor(s) in het programmavenster van Debut te zien. Je hoeft echter niet noodzakelijk het volledige schermbeeld in te blikken: het is perfect mogelijk zelf een rechthoekig opnamegebied aan te duiden of met de muis een bepaald schermobject (zoals een programmavenster, menu of paneel) aan te klikken. Je kiest ook zelf of je de cursor(bewegingen) mee wilt laten opnemen.

Een leuke extra is ‘overlay-video’: dat maakt het mogelijk dat je bijvoorbeeld tegelijk de beelden van je scherm en die van je webcam kunt opnemen. De webcambeelden krijg je dan in een apart venstertje te zien bovenop de schermbeelden – zo’n opzet kan handig zijn als je zelf commentaar inspreekt bij de schermbeelden (want ook audio kun je mee opnemen, zowel van je microfoon als van de luidsprekers). Ook leuk is dat je de beelden van een vaste ondertitel kunt voorzien en dat je de schermkleuren kan aanpassen.

Standaard worden de opnames in het avi-formaat bewaard, maar er zijn nog heel wat andere uitvoerformaten mogelijk, waaronder 3gp, flv, mpg, wmv, webm, iPhone, enz. Afhankelijk van je keuze komen dan andere opties voor compressie- en kwaliteitsinstellingen beschikbaar.

Debut bevat weliswaar ook een optie om de opgenomen en opgeslagen beelden te bewerken, maar in dat geval moet je wel eerst nog VideoPad laten na-installeren, een gratis videobewerkingstool van dezelfde makers – ook deze gratis editie heeft echter een aantal beperkingen ingebouwd ten overstaan van de betaalde variant. Af en toe duikt ook wel eens een venster op waarin nog andere producten van NCH Software worden aangeprezen, zoals WavePad Audio Editor en Prism Video File Converter.