Wanneer je een reeks foto’s neemt met een zelfde toestel dan gebeurt het wel dat je die allemaal op dezelfde manier wilt optimaliseren. Je merkt bijvoorbeeld een kleurenzweem op, de belichting was niet helemaal je dat of het verkiest uiteindelijk een ander fotoformaat. Dat alles – en nog veel meer – kun je rustig overlaten aan batchbewerker van dienst, XnConvert.

Actiecatalogus

XnConvert is beschikbaar voor zowel Windows, macOS als Linux en komt van dezelfde makers als het uitstekende XnView. Logischerwijze voeg je eerst een of meer foto’s – of zelfs in één keer een complete fotomap – toe waarna je aangeeft welke acties je precies wilt uitvoeren op je fotoselectie.

En geloof ons: dat zijn er héél wat. Wij telden er maar liefst een 80-tal – de omzettingen naar andere beeldformaten niet inbegrepen. Dit 80-tal bewerkingsoperaties is opgedeeld in vier rubrieken: Afbeelding, Aanpassen, Filter en Diversen. Toegegeven, allemaal nogal vaag en generiek en dus zit er – met name in het begin – weinig anders op dan de rubrieken even te verkennen om te zien welke functies ze zoal in huis hebben. We beperken ons tot een handvol voorbeelden voor elke rubriek: Afbeelding (Automatisch bijsnijden, Doekgrootte aanpassen, Draaien, Masker toevoegen, Watermerk), Aanpassen (Automatische niveaus, Gammaverzadiging, Normaliseren, Schaduw/Oplichten, Sepia), Filter (Gaussiaans vervagen, Randen detecteren, Reliëf aanbrengen, Ruis onderdrukken, Verzachten), Diversen (Deïnterliniëren, Golven, Mozaïek, Pointillisme, Werveling).

Alle acties die je selecteert worden aan het paneel toegevoegd en kun je naar wens bijregelen. Dat gebeurt aan de hand van een aangepast menu. Soms beperkt zich dat tot één schuifknop (bijvoorbeeld bij Sepia), maar bij andere acties kun je heel wat meer opties instellen (zoals bij Doekgrootte aanpassen). Absoluut handig is wel dat je op elk moment van een geselecteerde foto een voorafbeelding kunt opvragen, zowel voor als na de toepassing van de (gecombineerde) acties.

Bestandsformaten

Ben je tevreden met het resultaat dan kun je nog aangeven waar je de bewerkte foto’s wilt bewaren en hoe dat precies moet gebeuren. Bij dit laatste hoort ook de keuze van het bestandstype. Wij telden hier bijna 70 ondersteunde formaten. Daar horen uiteraard de gekende jpeg, png, bmp bij maar ook psd (Photoshop) en exoten als pix, pnm en qrt vind je hiertussen.

Met een druk op de knop zet je de batchbewerking – die je overigens ook in een batch-bestand kunt bewaren – in gang en voor je het weet staan de resultaten in de gevraagde map. Dat gaat overigens razendsnel.

Kortom, XnConvert lijkt ons een uitstekende en veelzijdige tool voor het in batch bewerken en converteren van fotobestanden.