Licht en mooi

Microsoft surface 4 pro

Voor een budgetprijs koop je al een laptop met Core i5, SSD en 8 GB RAM. Wie een laptop zoekt voor persoonlijk gebruik en niet wil gamen, heeft geen straffere specificaties nodig. Voor duurdere toestellen zijn het dan ook niet de specs die de prijs opdrijven, wel de behuizing waar ze inzitten. Ultra lichte en dunne laptops zijn vooral mooi en draagbaar.

Wil je dun en licht, dan is de Acer Aspire S 13 S5-371-5363 veruit de meest betaalbare keuze. De laptop heeft een Core i5 aan boord en is verder voorzien van 8 GB aan RAM en een SSD van 256 GB. Het full HD-scherm ziet er langs alle hoeken mooi uit en de autonomie van bijna acht uur is meer dan acceptabel. Vooral de vormgeving valt op: de laptop is op zijn dikste punt dunner dan anderhalve centimeter en weegt slechts 1,4 kg. De adviesprijs van 999 euro lijkt mij erg fair voor wie een dunne, draagbare en mooie laptop zoekt.

Premium materiaal

Wanneer je de lat voor design wat hoger legt, kom je automatisch bij de XPS-reeks van Dell uit. De  Dell XPS 13 heeft gelijkaardige specificaties als de Acer, maar is helemaal uit metaal vervaardigd. Het toestel is veel duurder: je betaalt al snel 1.849 euro. Voor dat geld heeft de laptop echter een prachtig 4K-scherm. Wie Mac OS boven Windows verkiest, kan voor een designtoestel ook naar Apple kijken.

HP’s Spectre x360 verdient ook een vermelding. Die heeft opnieuw specificaties gelijkaardig aan de Acer maar doet er een WQHD-schermpje bovenop (2.560 x 1.440 pixels). In tegenstelling tot de Acer vind je hier evenmin plastic: het hele toestel is vervaardigd uit een aluminium-magnesium-legering. De laptop is flinterdun, heel mooi en weegt opnieuw erg weinig, maar vooral het scherm steelt de show. Dat kan je immers helemaal omklappen om het toestel als tablet te gebruiken. Ons testmodel kost 1.799 euro. De Zenbook Flip UX303UB van Asus doet min of meer hetzelfde, ziet er eveneens erg goed uit, maar kost met 1.099 een stuk minder. Natuurlijk lever je hier in op minder essentiële specificaties zoals schermresolutie.

Compromissen

De HP Spectre 13 is een mooi voorbeeld van een toestel waar design zegeviert boven praktisch nut. De laptop is opnieuw beschikbaar met Core i5, 8 GB aan RAM en een SSD van 256 GB. Het toestel ziet er dankzij het gebruik van koperkleurig metaal opvallend uit en weegt slechts 1,16 kg. De autonomie is echter een stuk minder: de Spectre 13 houdt het amper vijf uur uit. Dat komt door het chassis dat amper 1,04 centimeter meet op zijn dikste punt. Enkel de Acer Swift 7, die pas aangekondigd is en nog niet door mijn handen passeerde, is dunner. Zowel de Spectre (1.399 euro) als de Swift (1.299 euro) hebben uitsluitend usb type-C-poorten. Dat is niet zo praktisch maar onvermijdelijk. Klassieke usb-poorten zijn te dik en make dergelijke dunne laptops onmogelijk. Puur praktisch geniet de Spectre x360 mijn voorkeur boven de Spectre 13 en de Acer Aspire S 13 boven de Acer Swift 7, al zijn de dunnere toestellen natuurlijk mooier.

Hybride voor onderweg
laptops