cadeau, pakje, paarse strik

Na de lancering van Windows 10 had je een jaar de tijd om gratis naar het nieuwe besturingssysteem te upgraden. Het gratis upgradejaar is ondertussen al enige tijd voorbij, maar je kan nog steeds je handen leggen op een gratis kopie van het OS. We overlopen de verschillende upgradetrajecten naar Windows 10 die gratis én legaal zijn.

Stap 1: Beperking

toetsenbord voor blinden en slechtzienden
Voor mensen met een beperking is toegankelijkheidstechnologie onontbeerlijk om met een computer te kunnen werken.

Mensen met een beperking maken gebruik van een vergrootglas, voorleessoftware en andere technologie om een computer te kunnen gebruiken. Voor hen maken deze toestellen en applicaties het verschil tussen een leven met en zonder pc. Microsoft heeft er daarom voor gekozen om de gratis update naar Windows 10 nog steeds beschikbaar te houden voor mensen die gebruik maken van toegankelijkheidstechnologie. Compatibiliteitsproblemen zouden er bij hen immers voor kunnen zorgen dat ze niet langer met een computer kunnen werken. Geduld hebben tot alle bedrijven hun software en toestellen compatibel hebben gemaakt met Windows 10 is voor mensen met een beperking dan ook aan de orde.

Stap 2: Gratis upgrade

Om compatibiliteitsproblemen te voorkomen houdt Microsoft de gratis upgrade naar Windows 10 beschikbaar voor mensen met een beperking.
Om compatibiliteitsproblemen te voorkomen houdt Microsoft de gratis upgrade naar Windows 10 beschikbaar voor mensen met een beperking.

Microsoft controleert op geen enkele manier of je daadwerkelijk gebruik maakt van toegankelijkheidstechnologie. Indien je er geen problemen mee hebt om gebruik te maken van een aanbieding die bedoeld is om mensen met een beperking te helpen, kan je zonder problemen Windows 10 gratis installeren. Ga hiervoor naar www.microsoft.com/nl-nl/accessibility/windows10upgrade, klik onderaan op Nu upgraden en het installatiebestand van Windows 10 zal naar je computer worden gehaald.

Wanneer je op de gedownloade executabel dubbelklikt, zal je door de Windows 10-updateassistent doorheen het installatieproces worden geleid. Microsoft zal niet eeuwig een gratis upgrade naar Windows 10 blijven aanbieden voor mensen met een beperking. Het bedrijf zal echter iets laten weten alvorens de updatemogelijkheid offline te halen. Eenmaal je de upgrade naar Windows 10 hebt uitgevoerd, zit je sowieso goed. De digitale licentie die je hebt gekregen tijdens de installatie zal blijven gelden tot je computer er de brui aangeeft.

Stap 3: Productsleutel

Met een tool als ProduKey kan je de productsleutel van Windows achterhalen.
Met een tool als ProduKey kan je de productsleutel van Windows achterhalen.

Een tweede manier waarop je gratis kan upgraden naar Windows 10 is door een geldige productsleutel van Windows 7, 8, of 8.1 op te geven. Weet je wat de sleutel van je huidige systeem is? Dan kan je onmiddellijk verdergaan naar de volgende stap. Indien je niet weet wat de productsleutel van je computer is, wat hoogstwaarschijnlijk het geval is, kan je gebruik maken van een tool zoals ProduKey. Surf naar www.nirsoft.net, klik aan de linkerzijde op System Tools en kies voor ProduKey. Scrol op de pagina van ProduKey naar beneden tot je de downloadlinks ziet staan. Kies de versie die bij je computer past en pak de gedownloade map uit. Dubbelklik tot slot op ProduKey.exe om de applicatie te starten. In het venster zal onder Product Key de sleutel verschijnen van je huidige Windows-installatie. 

Stap 4: Installatiemedium

Microsofts tool helpt je bij het creëren van een installatiemedium.
Microsofts tool helpt je bij het creëren van een installatiemedium.

Nu je een geldige productsleutel van Windows in handen hebt, kan je verdergaan met het aanmaken van een installatiemedium voor Windows 10. Ga hiervoor naar www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10 en klik op Hulpprogramma nu downloaden. Start de Media Creation Tool op, kies voor Installatiemedia voor een andere pc maken en klik op Volgende. Kies in het volgende venster welke versie van Windows 10 je wilt downloaden. De keuze voor Windows 10 Home of Pro hangt af van de versie van Windows 7 of 8.1 die je momenteel gebruikt. Zorg ervoor dat je dezelfde versie kiest. Kies tot slot of je de installatiebestanden op een usb-stick wilt plaatsen, of als ISO op een DVD wilt branden en klik op Volgende om het installatiemedium te creëren.

Stap 5: Installatie

Pas in de BIOS de bootopties om je pc vanaf een usb-stick of DVD te laten opstarten.
Pas in de BIOS de bootopties om je pc vanaf een usb-stick of DVD te laten opstarten.

Je doet er goed aan om een image-back-up te maken naar een externe schijf alvorens je aan het upgradeproces begint. Plaats daarna je usb-stick of dvd in de pc en start de computer opnieuw op. Tijdens het opstarten dien je de prioriteit van de opstartmedia te wijzigen. Ga hiervoor met de juiste sneltoets (vaak F2, F8, F11 of F12) naar de BIOS-instellingen. In de BIOS zal je het menu Boot, of een soortgelijke naam, zien staan. Ga met de pijltjestoetsen naar het menu en druk op enter. Selecteer in het menu de bootoptie die ervoor zorgt dat je pc vanaf het installatiemedium van Windows 10 (USB of DVD) zal starten. Doorloop hierna het upgradeproces van Windows 10 en geef de productsleutel uit stap 3 in wanneer hiernaar wordt gevraagd. 

Stap 6: Geen activatie

Je kan Windows 10 blijven gebruiken zonder het te activeren, al moet je de waarschuwingen wel voor lief nemen.
Je kan Windows 10 blijven gebruiken zonder het te activeren, al moet je de waarschuwingen er wel voor lief bijnemen.

Een goed bewaard geheim van Microsoft is dat je sinds Windows 7 geen productsleutel nodig hebt om gebruik te maken van zijn besturingssysteem. Doorloop vorige stappen om een installatiemedium voor Windows 10 aan te maken. In tegenstelling tot wat in de vorige stap werd aangeraden, hoef je tijdens het upgradeproces de productsleutel niet op te geven. Je kan de stap simpelweg overslaan en doorgaan met de installatie van Windows 10. Hierna zal Windows normaal werken, al zal het besturingssysteem je wel blijven vragen om het OS te activeren. Je kan deze boodschappen zo lang negeren als je wilt.

Stap 7: Verandering hardware

Door een Microsoft-account toe te voegen, kom je niet in de problemen wanneer je de hardware van je pc wijzigt.
Door een Microsoft-account toe te voegen, kom je niet in de problemen wanneer je de hardware van je pc wijzigt.

Heb je je computer gratis naar Windows 10 geüpgraded? Indien je hierna terugrolt naar een oudere versie van Windows kan je te allen tijde Windows 10 opnieuw installeren. Microsoft houdt immers een server bij waarop de kenmerken van je computerhardware staan. Wanneer je Windows 10 opnieuw installeert, zal contact worden opgenomen met deze server en krijg je een digitale licentie. Om te voorkomen dat je licentie vervalt nadat je het moederbord van je pc hebt veranderd, dien je gebruik te maken van een Microsoft-account in plaats van een lokale gebruiker. Open hiervoor de instellingen, klik op Bijwerken en beveiliging en kies voor Activering. Via Account toevoegen kan je een Microsoft-account opgeven. Indien je achteraf activeringsproblemen hebt, kan je wederom in dit venster terecht. Indien de activatie niet is gelukt, zal hier een troubleshoot-optie staan.

Stap 8: Testversie

Tot slot kan je eveneens een testversie van Windows 10 Enterprise voor 90 dagen uitproberen. Ga hiervoor naar www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-windows-10-enterprise en klik op Register to continue. Vul de gevraagde gegevens in en klik op Continue. De installatiebestanden voor Windows 10 worden als een ISO-bestand gedownload. Je dient deze op een dvd te branden, waarna je zoals in stap 5 de installatie kan uitvoeren.

Je kan 90 dagen Windows 10 Enterprise uitproberen.
Je kan 90 dagen Windows 10 Enterprise uitproberen.