Iedereen kent wel de online diensten waar je fotoboeken kan bestellen voor je familie, vrienden of jezelf. Die fotoboeken zijn prachtige herinneringen, maar je kijkt er natuurlijk niet elke dag naar. Dan is een fotokalender wel een leuk alternatief om cadeau te doen, of om zelf van te genieten. Gelukkig is de software vandaag de dag eenvoudig genoeg in gebruik dat zowat iedereen zo’n kalender kan maken. Aan de slag!

kalenderkiezen
Voordat je aan de slag gaat, kies je een kalender en afwerking naar keuze en kan je de prijs controleren.

Stap 1 / downloaden

Je kan de software downloaden op nl.pixum.be/fotoboek/software om van start te gaan. Klik op de grote download-knop voor de Windows-versie, of op het Mac- of Linuxlogo voor die versies. Het gedownloade bestand lijkt initieel heel klein, maar pas tijdens de installatie worden alle bestanden gedownload. Het kan dus even duren naargelang je internetsnelheid. Start het programma op na de installatie en kies Kalenders in de lijst. Je kan drie verschillende types aanmaken: Wandkalenders, Planners en Bureaukalenders. Ik ga in deze workshop aan de slag met een Wandkalender. Selecteer de afwerking in het volgende overzicht en kies de grootte (A4, A3) van je kalender. Nu weet je ook meteen de prijs en kan je aan de slag.

Vergeet zeker niet de schoolvakanties aan te vinken indien je die graag op de kalender wilt zien.
Vergeet zeker niet de schoolvakanties aan te vinken indien je die graag op de kalender wilt zien.

Stap 2 / verzamelen

Je krijgt onmiddellijk de vraag waar al je foto’s staan. Klik dat venster weg, daar komen we later op terug. Kies een basisdesign voor je kalender uit één van de vele voorbeelden. Kalenders waar een kleurencirkel bijstaat, kan je nog wijzigen in een kleur naar keuze. Het icoontje met een potlood betekent dat je er verjaardagen van personen op kan zetten. Uiterst rechts staan de designkalenders waar je 3 euro extra voor moet betalen. Maak je keuze en klik daarna op het tandwieltje met Verjaardagen, startmaand…. Zet een vinkje bij Schoolvakanties als je die graag op je kalender wilt zien. Klik op Wijzigen achter Eigen invoer en vul hier alle verjaardagen in die je graag op de kalender wilt zetten. Zet de naam vooraan, en de datum in 2017 van zijn of haar verjaardag. Wil je all the way gaan? Voeg dan ook kleine fotootjes toe van hen. Klik op OK om je kalender vorm te geven.

Nog niet helemaal tevreden van de foto? Gelukkig kan je die nog snel bewerken.
Nog niet helemaal tevreden van de foto? Gelukkig kan je die nog snel bewerken.

Stap 3 / bewerken

Allereerst stel ik voor dat je een foto invult om het resultaat al te bewonderen. Klik links onderaan op Foto & video en klik op Map selecteren. Selecteer daarna Computer en blader naar de map waar je foto’s voor de kalender in staan. Eens je de juiste map hebt gekozen, verschijnen de foto’s aan de linkerkant. Sleep de foto die je wilt gebruiken naar het blauwe fotovlak, en de software doet de rest. Wie dat wil, kan de foto nog wat bijwerken door erop te dubbelklikken en een aantal opties te proberen, zoals bv. bijsnijden, helderheid, rode-ogen-correctie of horizon corrigeren. Links onderaan heb je verder nog Aanpassingen, Kleureffecten, Stilistische effecten, Vervormingseffecten en Fotogegevens bewerken. Van zodra je foto tiptop in orde is, klik je op het opslagicoontje centraal bovenaan en klik je op Terug in de linkerbovenhoek.

Je kan een heleboel achtergronden en kaders kiezen om je kalender helemaal af te werken naar eigen smaak.
Je kan een heleboel achtergronden en kaders kiezen om je kalender helemaal af te werken naar eigen smaak.

Stap 4 / Afwerken

Ziezo, nu staat je foto er picobello in, maar indien je wilt, kan je nog kiezen wat voor achtergrond je wilt. Klik links onderaan op Achtergronden en kies een kleur uit het kleurvak bovenaan en een achtergrondeffect naar keuze. Vind je de foto tof maar de vorm te saai? Kies een kader onder Sjablonen & kaders links onderaan. Kies een effect naar keuze links bovenaan en sleep het naar de kalender. Ziezo, nu heb je één maand klaargemaakt. Rechts kan je het voorblad en de elf resterende maanden invullen en afwerken. Een verjaardag van iemand vergeten? Dan kan je op elk moment rechterklikken op de fotokalender en kies je Producteigenschappen. Daar kan je nieuwe namen en data toevoegen onder de Wijzigen-knop. Wanneer je hiermee helemaal klaar bent, klik je op In het winkelmandje leggen en betaal je online. Daarna is het wachten tot de fotokalender in je brievenbus ploft.

 

Met de code CLICKX-KAL-WS5 krijgt elke lezer 5 euro korting op een fotokalenderbestelling. Eén per klant en geldig tot en met 28 februari 2017.