Windows 10 laat je toe om virtuele bureaubladen te creëren via de nieuwe functie taakweergave, die je als knop op de startbalk terugvindt. Met VDesk kan je nog meer uit die mogelijkheid halen. Het tooltje maakt het mogelijk om een app meteen in een virtueel beeldscherm te starten, en zelfs te kiezen welk specifiek bureaublad dat is.

vdesk1

VDesk is te vinden op softwareforum Github. Download het .exe-bestand van de website en haal het tevoorschijn op je scherm via Windows Verkenner. Stop het programma voor het gemak in een aparte map. Selecteer vdesk.exe en klik vervolgens in Verkenner op bestand. Kies opdrachtprompt openen en tik in het zwarte scherm dat verschijnt de tekst vdesk -install in en druk op enter. Hierna kan je het scherm gewoon afsluiten. Om een app in een virtueel bureaublad te openen, klik je er nu met rechtermuisknop op. De optie open in new virtual desktop zal nu beschikbaar zijn.

Wil je een app openen op een specifiek scherm, dan moet je de commandoprompt weer openen zoals we hierboven al hebben uitgelegd, alleen voer je deze keer de lijn vdesk [nummer virtueel bureaublad] [naam app] in. Om het nummer van je virtuele bureaublad te kennen hoef je alleen taakweergave aan te klikken. Een concreet voorbeeld: vdesk 2 chrome opent Google Chrome op het tweede scherm. Om Vdesk opnieuw te verwijderen tik je vdesk -uninstall in.