Wat originaliteit in je Word-bestand steken helpt niet alleen om het document eruit te laten springen tussen een stapel andere teksten, het kan er ook voor zorgen dat de structuur van je verhaal duidelijker is, en dat je lezer meer houvast krijgt bij het onthouden van wat je allemaal via dat digitale papier te vertellen hebt.

Eigen lettertype

Krijg je de kans om af te wijken van Arial of Times New Roman, waarom dan niet meteen een stap extra te nemen en een onbekend lettertype integreren in Word? Er zijn buitengewoon veel websites die gratis fonts ter beschikking stellen die je vindt via Google. Deze lettertypes komen in twee formaten: OTF of TTF. Op zich maakt het niet uit welk type je gebruikt, ze werken allebei in Word. Download een lettertype dat jou aanspreekt. Als het een zipbestand betreft, dan moet je het eerst uitpakken voor je bij de bestanden kan. Dubbelklik op het OTP- of TTF-bestand en Windows Font Viewer zal automatisch openen. Klik in het venster op installeren en je kan ermee aan de slag.

Schaduw toevoegen aan letters is een klassieke designertechniek om een woord te laten opvallen. Prepareer de tekst die je met een schaduw wilt oplichten en zorg ervoor dat de grootte en het lettertype al goed zitten.  Kopieer je tekst en klik in de tab invoegen op de knop tekstvak, en kies voor eenvoudig tekstvak. Plak je tekst in het vak en zorg ervoor dat deze overeenkomt met het origineel. Navigeer in de tabs naar opmaak, kies bij opvulling van vorm voor geen opvulling en bij omtrek van vorm voor geen contour en pas eventueel de kleur van je schaduw aan. Kies bij teksterugloop in de tab opmaak voor de optie achter tekst en positioneer het vak achter het originele woord om een schaduweffect te creëren.

word1

Miniatuur

Miniaturen aan het begin van een tekst zijn een eeuwenoude traditie. Net als in vervlogen tijden kan ook jij de eerste letter van je word-document wat flair meegeven. Zet je cursor in de paragraaf waar je de letter wilt toevoegen, open de tab invoegen, klik op de knop decoratieve initiaal invoegen en ga voor opties voor decoratieve initialen. Selecteer hier de knop In tekst en kies de grootte en het lettertype dat je wilt toepassen. Klik op OK om de aanpassing door te voeren.

Een andere truc die zijn effectiviteit al bewezen heeft in het trekken van de aandacht in een tekst, is de spaties tussen de letters van een bepaald woord aanpassen. Dit is vooral voor titels een interessante optie. Markeer het woord dat je wilt veranderen met je cursor en open het venster lettertype… via het venster dat je krijgt als je met de rechtermuisknop klikt. Selecteer de tab geavanceerd en kies bij tekenafstand voor verbreed of versmald, waarbij je in de vakjes ernaast specifiek kan aangeven hoe je de afstand wilt aanpassen. Klik op ok om de verandering door te voeren.