Als het aan Microsoft ligt, komt er nooit een Windows 11 of hoger. Windows 10 is de definitieve versie van het besturingssysteem, maar eentje dat wel geregeld updates ontvangt. Om er zeker van te zijn dat nieuwe features de werking van het OS niet in de war schoppen, is Windows Insider in het leven geroepen. Hierdoor heb jij de mogelijkheid om in avant-première met verse Windows-toepassingen aan de slag te gaan.

Stap 1 / Windows insider

Via Windows Insiders kunnen ontwikkelaars en gewone gebruikers experimentele functies testen die nog niet op punt staan voor een officiële update. Je krijgt ook de mogelijkheid om zelf voorstellen te doen om Windows 10 te verbeteren en om functies die je slecht vindt, weg te stemmen. Het kan zijn dat een instabiele preview je pc doet crashen, maar een back-up maken, beschermt je tegen de ergste gevolgen van een foute update. Als je dat risico er wilt bijnemen, dan kan je je eenvoudig aanmelden voor het programma. Normaal gaat dat via instellingen. Ga naar Bijwerken en beveiliging, Windows update en klik in dit menu geavanceerde opties aan. Om de Insider-previews te activeren, kies je vervolgens aan de slag. Windows zal je vragen om je aan te melden met je Microsoft account, als je dat nog niet gedaan hebt.

fast1

Stap 2 / Online oplossing

Ondervind je problemen bij het aanmelden? Lukt het niet via instellingen, open dan in een browser de website www.insider.windows.com om je in te tekenen via de knop get started. Hier krijg je duidelijk te lezen dat er risico’s vasthangen aan het computerleven van een Insider. Microsoft vraagt je ook naar je specifieke interesse, maar daarbij hoef je niet per se iets aan te vinken. Heb je dat afgehandeld, dan kan je weer verder bij de instellingen van Windows 10. Als je nog geen back-up hebt gemaakt, wat we sterk aanraden, is het nu het ideale en laatste moment.  Selecteer onder geavanceerde opties opnieuw de knop aan de slag.

fast2

Stap 3 / Welke ring?

Je krijgt nog één keer te lezen dat een Insider-profiel niet zonder gevaar is voor je pc. Doorloop de vensters en herstart je computer. Gefeliciteerd, je pc maakt nu deel uit van het testprogramma. Windows Insider is opgedeeld in drie gebruikers-’ringen’ die elk op een ander tempo updates en testversies voorgeschoteld krijgen. Standaard ben je ingeschreven voor de Release Preview-ring, de meest veilige optie. De previews die je hier krijgt, zijn al uitgebreid getest door de twee andere ringen en zouden dus een minimale impact moeten hebben op je pc. Iets sneller worden testupdates geleverd als je onder de Slow-ring valt en zij die echt op de eerste rij willen zitten, bevinden zich in de Fast-ring. Je kan zelf kiezen of je overstapt op een andere groep, in hetzelfde geavanceerde opties-menu, waar je je aanmeldt voor Windows Insider.

fast3

Stap 4 / Versnellen

Zou je graag als een van de eersten testversies binnenhalen van Windows 10, dan moet je in de Fast-ring zitten. Eens je deel bent van Windows Insider, bevindt zich onder de hoofding Insider Preview-versies ontvangen in geavanceerde opties een slider waarmee je kan aangeven hoe snel je previews wilt binnenhalen. Schuif de slider helemaal naar rechts om over te stappen naar de Fast-ring. Het duurt 48 uur vooraleer die overschakeling in voege treedt, dus je kan je nog bedenken. Wil je weer uit het Insider-programma stappen, dan hoef je enkel op de knop Insider Preview-versies stoppen te klikken.

fast4