VLC is één van de populairste mediaspelers die je voor je computer kan vinden. Niet alleen werkt de applicatie erg intuïtief, ook ondersteunt de software zo goed als alle bestaande mediaformaten. Het enige wat ontbreekt aan de software is Chromecast-ondersteuning, al zal hier binnenkort verandering in komen. Sinds kort zijn er namelijk previews verschenen van VLC, waarin Chromecast-ondersteuning wel vervat zit. Hierdoor kan je zowat alle soorten mediabestanden naar je tv streamen.

Nightly build

Versies van VLC met Chromecast-ondersteuning zijn momenteel enkel voor Windows en in de vorm van ‘nightly builds’ beschikbaar. Een nightly build is de recentste versie van software, waarvoor ’s avonds updates worden uitgestuurd. Op deze manier kunnen nieuwe functies in applicaties worden uitgetest en kunnen ontwikkelaars compatibiliteit met hun eigen software uittesten, alvorens deze updates daadwerkelijk worden uitgerold.

Installatie

installer- vlc

Je kan de nightly builds van VLC terugvinden op www.nightlies.videolan.org. Klik onder Download nightly builds op Windows (32 bits) of Windows (64 bits), naargelang de versie van Windows die je gebruikt. Wanneer je hierna op de link van 15 juni klikt, zal je terechtkomen bij de versie van VLC met Chromecast-ondersteuning. Klik op het .exe-bestand om de executabel te downloaden, start de applicatie en doorloop het installatieproces.

Chromecast

Kijk na of je Chromecast correct werkt en op hetzelfde netwerk is aangesloten als je Windows-computer. Open hierna een mediabestand, bij voorkeur een MP4- of MKV-file, en klik op Tools. Kies hierna voor Renderer Output en een nieuw venster zal zich openen. Indien alles juist is verlopen, zal je in dit venster je Chromecast zien staan. Selecteer je Chromecast en klik op Ok. Start hierna de film die je eerder hebt gekozen en de video zal op je tv worden afgespeeld.

Bugs

bugs vlc

Doordat er momenteel nog geen officiële versie van VLC is uitgebracht waarin Chromecast wordt ondersteund, vertoont de functie nog een hoop problemen. Zo kan het zijn dat een certificaatfout verschijnt. Verschillende mensen rapporteren dat ze dit probleem kunnen omzeilen door de fout te accepteren. Ook kan het zijn dat je de functie meermaals moet proberen alvorens deze werkt. Indien je pech hebt, zal het je echter niet lukken om een video naar je tv te streamen. Eenmaal Chromecast-ondersteuning officieel wordt uitgerold voor VLC zouden deze problemen van de baan moeten zijn.