Chrome is een uitstekende browser, maar de software zit vol functies en diensten die je doen en laten naar de servers van Google telefoneren. Ungoogled Chromium stript de browser zoveel mogelijk van al die zaken, voor een privacyvriendelijke surfervaring.

Ungoogled Chromium is zoals de naam al doet vermoeden een versie van Chromium, de openbron variant van Googles Chrome-browser, die werd gestript van alle sporen die leiden naar Google. De gebruikservaring is grotendeels dezelfde, maar de maker heeft alles in het werk gesteld om de browser transparanter te maken en de gebruiker meer controle te geven over zijn data.

Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in het privacyvriendelijke DuckDuckGo als standaard zoekmachine en het uitschakelen of blokkeren van alle functionaliteit die naar de servers van Google linkt. Ook de installatie van browserextensies wordt standaard geblokkeerd, maar wie er toch gebruik van wil maken, kan ze alsnog installeren via de ontwikkelaarsopties. Een volledige lijst van aanpassingen vind je op de Github-pagina.

De browser is zowel beschikbaar voor Windows, Mac als Linux. Hieronder bieden we de meest recente versie voor Windows aan, maar alle downloadbestanden zijn ook op Github terug te vinden. Ungoogled Chromium is (nog) niet in staat om zichzelf te updaten wanneer er een nieuwe versie beschikbaar is. Je zal dus zelf het Github-project in de gaten moeten houden voor eventuele updates.

Ungoogled Chromium is zeker niet de enige browser die het beste met je privacy voor heeft. Eerder probeerden we ook al Epic, een browser die eveneens op Chromium gebaseerd is en de focus op privacy legt.