toetsenbord

Er wordt gefluisterd dat in Windows 10 een keylogger vervat zit. Een keylogger is een programma dat je toetsaanslagen registreert en wordt regelmatig door mensen met slechte bedoelingen gebruikt. Uiteraard zit er geen malware in Windows vervat, al verzamelt Microsoft standaard wel een hoop gegevens over zijn klanten. Onder andere gesproken commando’s en geschreven teksten worden namelijk door de softwaregigant bijgehouden, wat wel erg hard aan een keylogger doet denken.

STAP 1 / Optionele services

Op de site van Microsoft verduidelijkt het bedrijf waarom het gegevens over jou verzamelt. “Wanneer u met uw Windows-apparaat communiceert door middel van spreken, schrijven of typen, verzamelt Microsoft hier informatie over, om u een persoonlijke ervaring te bieden. Met deze informatie kan uw apparaat uw uitspraak of handschrift beter herkennen.” De intentie van Microsoft is dus om je Windows 10-ervaring te verbeteren. Indien je je privacy belangrijker vindt, kan je deze ‘services’ echter uitschakelen.

key1

STAP 2 / Spraak, handschrift en typen

Om je privacy terug te winnen in Windows 10 dien je de Instellingen-app te openen. Kies in de app voor Privacy en klik op Spraak, handschrift en typen. Hier staat de toestemming die je aan Microsoft gaf om informatie te verzamelen over onder andere je contactpersonen, agendapunten en handschrift. Je kan een einde maken aan deze praktijken door op Stoppen met leren kennen te klikken.

key2

STAP 3 / Data-uitwisseling

Door voor Stoppen met leren kennen te kiezen, zal je jammer genoeg niet langer Cortana naar behoren kunnen gebruiken. Indien je de spraakassistent niet kan missen, dien je deze optie dan ook aan te laten staan. Om toch je privacy niet te grabbel te gooien, dien je naar Algemeen te gaan. Schakel de optie Informatie over de manier waarop ik schrijf naar Microsoft verzenden om te helpen de toekomstige typ- en schrijffunctionaliteit te verbeteren uit. Hierdoor zullen er enkel gegevens op je eigen toestel worden opgeslagen.

key3

STAP 4 / Minimum dataverlies

Door bovenstaande stappen te doorlopen, maak je een einde aan het keyloggergedrag van Windows 10. Wie een absoluut minimum aan data wil prijsgeven, doet er echter goed aan eveneens geen Microsoft-account aan zijn Windows 10-installatie te koppelen. Om een lokaal account aan te maken, dien je in de Instellingen naar Accounts te gaan. Kies voor Uw account, klik in het venster op In plaats daarvan aanmelden met een lokaal account en doorloop de verdere stappen.

key4