wachtwoord

Het zal je maar overkomen: je start een minder gebruikte Windows-machine op om vast te stellen dat je het aanmeldwachtwoord vergeten bent! Je laatste redmiddel zou dan wel eens Offline Windows Password & Registry Editor kunnen zijn.

[download_file]

Je wilt je dus opnieuw kunnen aanmelden bij Windows. Voor je naar zware wapens als Windows Password & Registry Editor grijpt is het goed om weten dat er ook nog andere, iets minder ingrijpende methodes bestaan om je alsnog een toegang tot Windows te verschaffen. Een ervan is (vanuit een opstart-dvd van Windows of bijvoorbeeld vanuit een live Ubuntu-dvd) het commando voor de Windows plaktoetsen vervangen door het cmd.exe-commando, waarna je vanuit het Windows-aanmeldvenster door vijf keer de Shift-toets in te drukken automatisch als lokale administrator op de opdrachtregel belandt. Van hieruit kun je dan het wachtwoord van je account aanpassen (via een commando als: net user <mijnaccount> <nieuwwachtwoord>).

Vind je deze uitweg wat ingewikkeld om lukt het om een of andere reden niet, dan is er dus nog Offline Windows Password & Registry Editor. De bedoeling is wel dat je die op een live usb-stick of live-cd plaatst, waarmee je dan de pc opstart. De nodige instructies vind je op de site van de maker. Uiteraard moet je er ook (in het BIOS) voor zorgen dat je systeem vanaf zo’n live medium kan opstarten.

Als alles goed is, start de cd of stick na een druk op de Enter-toets gewoon door. Is dat niet het geval dan kun je het nog met een van de opgegeven parameters proberen. Vervolgens analyseert de tool je aangesloten harde schijven en tracht die zelf te bepalen op welke partitie(s) een Windows-versie is geïnstalleerd. Met wat geluk vindt het programma inderdaad de correcte partitie waarna je aangeeft wat het pad naar het Windows-register is. Vervolgens kies je Password reset en geef je aan dat je de gebruikersdata en –wachtwoorden wilt aanpassen (een andere mogelijkheid is het bewerken van het Windows register). Zodra je het gewenste account hebt geselecteerd kun je het bestaande wachtwoord dan verwijderen of door een ander vervangen.

Let wel, doe je dit bij een gebruiker die de EFS-encryptie van Windows heeft gebruikt, dan speelt die definitief al zijn data kwijt!