Als je ooit je smartphone bent vergeten op de bus of trein, weet je hoe zenuwtergend het kan zijn om geen flauw idee te hebben van waar het ding uithangt. Er bestaat een resem apps die ervoor zorgen dat je je smartphone kan volgen, maar met de ingebouwde functie in Windows 10 kan je ook je tablet en laptop opsporen, mocht het ooit nodig zijn. Eens de instelling geactiveerd is, wordt de locatie van je toestel regelmatig bijgehouden. Via je Microsoft-account kan je dan je toestel altijd terugvinden.

STAP 1 / Mijn apparaat zoeken

Het inschakelen van de instelling is ontzettend eenvoudig. Ga om te beginnen naar het Windows-startmenu en klik op Instellingen. In het venster dat verschijnt, klik je op Bijwerken en beveiliging. Vervolgens zie je in de linkerkolom enkele categorieën staan zoals ‘Windows Update’, ‘Windows Defender’, ‘Back-up’, en anderen. Zoek in die kolom Mijn apparaat zoeken en klik erop. Nu zie je het scherm waarop je de instelling kan in- en uitschakelen. Als alles goed is, zie je ‘Mijn apparaat zoeken is uitgeschakeld’, met daaronder een knop met ‘Wijzigen’. Klik op Wijzigen en vervolgens op de schakelaar die verschijnt in de pop-up. Als je niet op ‘Wijzigen’ kunt klikken, kan het zijn dat je eerst je locatie-instellingen moet veranderen. Klik hiervoor op dezelfde pagina op ‘Locatie-instellingen wijzigen om deze functie te gebruiken’, schakel die instelling in, en activeer dan pas ‘Mijn apparaat zoeken’ zoals hierboven beschreven.

windows 10

STAP 2 / Kaartlezen

Stel, het ergste gebeurt en je verliest je laptop of tablet op een publieke plek. Met ‘Mijn apparaat zoeken’ heb je kans dat je meteen weet waar je de zoektocht kan beginnen. Ga in dat geval met een ander toestel meteen naar de link: Account.microsoft.com/devices en meld je aan met je Microsoft-account. Op de pagina die verschijnt, zie je je geregistreerde apparaten. Klik bij het gewenste apparaat – laptop, tablet of smartphone – op Apparaat zoeken. Je krijgt dan een kaartje waarop de locatie van je apparaat is aangeduid. Wordt het apparaat niet weergegeven? Dan is het mogelijk niet meer verbonden met wifi of heeft de batterij het ondertussen begeven. In dat geval kan je apparaat niet meer worden opgespoord. Als je dus ooit merkt dat je je toestel bent verloren, wacht je best niet te lang voor je het online opzoekt. Zo heb je de grootste kans dat je je apparaat nog op het spoor komt.

az2