Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Zoals vele andere bewerkingssoftware is Pinnacle Studio beschikbaar in verschillende prijsklassen. De goedkoopste versie van de applicatie kost 59,95 euro, terwijl je aan de Ultimate-editie 129,95 euro kwijt bent. Indien je 4K-content wilt bewerken, de high-end effecten van NewBlue en de spraaktools van iZotope wilt gebruiken, dien je duurste versie aan te schaffen. Voor deze review hebben we de Ultimate-editie onder handen genomen.

Basisvenster

Pinnacle Studio maakt gebruik van projectopslagplaatsen waarin alle content voor een filmproject wordt opgeslagen. Vanuit het basisvenster kan je tussen drie modi wisselen: organiseren, bewerken en auteur. In de bewerkingsmodus wordt een standaardinterface met drie panelen gebruikt. Hier kan je de broncontent bekijken, is een previewvenster zichtbaar en wordt een tijdslijn weergegeven.

In Pinnacle wordt gebruik gemaakt van een magnetische tijdslijn. Wanneer je een clip naar de tijdslijn sleept, zal deze automatisch springen naar bestaande clips, tenzij je de functie uitschakelt. Via de omgeklapte hoeken van clips kan je de overgangen tussen fragmenten aanpassen. Ook kan je via de hoeken ‘crossfades’ instellen. Meer geavanceerde transities zijn eveneens beschikbaar, maar deze zitten verder verstopt dan bij andere bewerkingssoftware.

Je kan tot zes fragmenten van dezelfde gebeurtenis vanuit verschillende hoeken, tezamen bewerken. De tool ordent de clips naar behoren op basis van de audio, maar je kan eveneens de overeenkomst handmatig aanpassen met behulp van tijdscodes en markeren. Ook stop-motion behoort tot de mogelijkheden van het programma. De Pinnacle-tool zal spookbeelden tonen van de vorige locaties van een voorwerp, waardoor je de volgende positie kan bepalen. Jammer genoeg kan je van dit type video geen gifs maken.

Geluidseffecten

Ook op het vlak van geluid doet Pinnacle Studio het verre van slecht. Je kan rechtstreeks vanuit de tijdslijn achtergrondmuziek selecteren. Het programma bevat een brede waaier aan muziek gesorteerd per stijl. Verder kan je eveneens geluidseffecten toevoegen aan je video. De geluidsfragmenten variëren van vogelgezang tot voertuiggeluiden. Nieuw in het programma is een functie die de achtergrondmuziek automatisch stiller maakt wanneer er wordt gesproken. De tool werkte goed bij onze testvideo.

Qua prestaties doet geen enkele videobewerkingssoftware het beter dan Pinnacle Studios. Zelfs wanneer we gebruikmaakten van beeld-in-beeldobjecten was het programma erg responsief. Pinnacle Studios rendert onze testvideo in een minuut en 34 seconden. Hiermee is de software een volle minuut sneller dan PowerDirector, de tweede snelste bewerkingssoftware.

Pinnacle Studio 19.5 Ultimate maakt indruk met zijn vele en krachtige bewerkingstools en nog meer omwille van zijn renderingsnelheid. Uiteraard wordt dit laatste beïnvloed door de hardware waarop je de applicatie gebruikt. Jammer genoeg breekt de software op het vlak van gebruiksvriendelijkheid geen potten. Ook kan het programma geen bewegingen detecteren.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.