Een hybride tabletcomputer of 2-in-1 is vaak een erg handig en mooi toestel. Wanneer je het uit zijn verpakking haalt, is het moeilijk om niet even stil te staan bij het maagdelijk zwarte scherm. Van zodra je met het toestel aan de slag gaat, blijkt helaas nog maar eens hoezeer die dingen vettige vegen en vlekken aantrekken. De grootste boosdoener daarvan zijn je vingers. Voor zij die er niet tegen kunnen, leg ik hier uit hoe je het touchscreen uitschakelt, zodat je enkel het toetsenbord kan gebruiken.

STAP 1 / Driver back-up

Back-ups zijn belangrijk, ook voor je drivers. Drivers zijn de kleine stukjes software die ervoor zorgen dat je computer zonder problemen kan samen spelen met de toestellen die je er op aansluit, zoals een muis, toetsenbord of monitor. Aangezien wij daar nu vrolijk in gaan morrelen, kan het geen kwaad om een back-up te maken van je driver(s). De meeste gratis back-upprogramma’s hebben hier helaas geen functie voor voorzien, maar gelukkig vind je er enkelen op internet. Zo heb je bijvoorbeeld DoubleDriver (double-driver.nl.softonic.com), maar ook Free Driver Backup (www.freedriverbackup.com) kan de klus klaren. Installeer één van die programma’s en zorg ervoor dat de back-up ergens op een veilige plek staat, liefst op een externe schijf of usb-stick. Als het dan toch misloopt in één van de volgende stappen, hoef je deze programma’s gewoon opnieuw te gebruiken om ze terug te zetten.

STAP 2 / Zoeken

Vervolgens is het tijd om aan het werk te gaan. Ga hiervoor eerst en vooral naar je Apparaatbeheer. De snelste manier om hier te geraken, is door simpelweg te zoeken naarApparaatbeheer in het zoekbalkje van Windows. Klik erop en het scherm zal zich openen. Hier krijg je dan een lange lijst met apparaten die je computer gebruikt om al je taken uit te voeren. Zoek naar Human Interface-apparaten in de lijst en klik erop. Er zal zich nu een nieuwe lijst openen met opnieuw allemaal (deel)apparaten.).

STAP 3 / Uitschakelen

In de lijst die je nu krijgt voorgeschoteld, moet je zoeken naar HID-compatibel touchscreen, waar je dit keer op moet rechtsklikken. Je krijgt nu een kleine lijst met mogelijkheden. Je kan de drivers (‘Stuurprogramma’s’) bijwerken, moicht dat ooit nodig zijn, de installatie ongedaan maken en nog wat meer. Wat je ook doet: de driver verwijderen, is geen goed idee. Indien je je later bedenkt, moet je op zoek naar de driver, zij het tussen je back-ups of op het internet. Veel makkelijker en handiger is het om gewoon te kiezen voor Uitschakelen. Wanneer je dan toch ooit je vingers wilt gebruiken om te navigeren, kan je die gewoonweg weer Inschakelen.