Voor mobiele toestellen, zoals een laptop, is de batterij één van de belangrijkste componenten. Eenmaal deze leeg is, blijf je immers werkloos achter. Door ouderdom kan het zijn dat de batterij van je laptop niet langer naar behoren werkt. Daarom bestaan er verschillende tools waarmee je je batterij in de gaten kan houden en eventuele problemen kan opsporen.

STAP 1 / Batterijbesparing

Batterijbesparing was voor het eerst in Windows Phone beschikbaar, maar kan je ondertussen ook in Windows 10 terugvinden. De app toont onder andere welke applicaties veel van je batterij vragen en geeft je eveneens de mogelijkheid het energieverbruik van achtergrondprocessen in de kiem te smoren. Je kan Batterijbesparing terugvinden in de Instellingen-app. Klik hier op Systeem en ga naar Batterijbesparing.

STAP 2 / BatteryInfoView

Nog een tool waarmee je je batterijverbruik in de gaten kan houden, is BatteryInfoView van NirSoft. Ga naar www.nirsoft.net, klik links op System Tools en scrol naar beneden tot je BatteryInfoView ziet staan. Klik hier op, scrol wederom naar beneden en kies voor Download BatteryInfoView. In het eerste scherm kan je onder andere de huidige capaciteit van je batterij terugvinden en wat de slijtage hiervan is. Klik je op het tweede icoontje, Show battery log, dan kan je een log over de capaciteit van je batterij bekijken.

STAP 3 / BatteryMon

Wie op zoek is naar een grafische weergave van de batterijlading van zijn laptop is bij BatteryMon aan het juiste adres. Surf naar www.passmark.com, klik op Software en kies voor BatteryMon 2.1. Rechts zal je een groene downloadknop zien staan, waarmee je de tool gratis kan downloaden. Om de logging te starten, dien je in de applicatie op het groene vinkje, Start graphing, te klikken. Je kan de logging stoppen door op het rode stopbord te klikken. Wanneer je op het batterijtje klikt, kan je bovendien nog extra informatie over de batterij, zoals de fabrikant, bekijken.

STAP 4 / BatteryBar

Zoals de naam van BatteryBar doet vermoeden, toont de applicatie extra informatie over je laptopbatterij in de taakbalk. Ga naar batterybarpro.com en klik op Try Basic Versionom de tool te downloaden. Eenmaal je de software hebt geïnstalleerd, zal je een grote batterij in je taakbalk zien staan. Wanneer je met een cursor over het icoontje beweegt, zal er een venster met extra informatie openen. Door op de batterij te klikken, kan je bovendien wisselen tussen een percentage van de resterende batterijlading en de geschatte ontlaadtijd van de batterij.