GoPro Studio is ontworpen om opnames van GoPro-toestellen te verwerken, waardoor bepaalde functies enkel te gebruiken zijn met dat materiaal. Maar het programma biedt daarbuiten genoeg functies om een waardig alternatief te vormen voor bijvoorbeeld Windows Movie Maker.

 Om met GoPro Studio aan de slag te gaan, moet je het programma eerst downloaden via de officiële website van GoPro. In ruil voor je e-mailadres is de software gratis. Ontvang je liever geen nieuwsbrieven, dan kan je die optie zonder problemen afvinken. Na de installatie zal GoPro Studio je vragen om de folder aan te duiden waar je video’s zitten. Daarnaast geeft het programma ook aan dat je Apple Quicktime moet installeren voor de audio-ondersteuning van GoPro Studio.

Zodra je het programma opent, krijg je het ‘View & Trim’ scherm te zien. De trim-functie is voorbehouden voor GoPro-video’s, maar kan je in de volgende stap ook zonder problemen bij andere opnames uitvoeren. In deze fase moet je enkel je beelden importeren via de knop in de linkerhoek. Doorgaan naar het ‘Edit’-stadium gebeurt door het bestand te converteren door op ‘Add clip to conversion list’ te klikken en vervolgens op ‘Convert all’.

Selecteer een leeg sjabloon (blank template) als je de overgang maakt naar de ‘Edit’-fase. Als alles goed is verlopen, verschijnt je video aan de linkerkant van het programma. Sleep de clip met je muis naar de videotrack onderaan. Midden op het scherm kan je via ‘Mark in’ en ‘Mark Out’ je video trimmen, ‘Insert’ gebruik je om het in verschillende stukjes op te delen.

Aan de rechterkant bevinden zich verschillende instellingen voor beeld en audio, die je met een klik op het dropdownpijltje tevoorschijn kan halen. Ondertitels en captions voeg je toe door op ‘Titles’ links te klikken, je tekst aan te maken en bij goedkeuring naar een van de ‘Title Tracks’ onderaan te slepen. Ben je blij met het resultaat van je knutselwerk, dan kan je naar de finale fase overschakelen.

Klaar om je video te bewaren en/of te delen met anderen? Klik bovenaan op stap 3: ‘Export’. Je krijgt enkele keuzes voorgeschoteld over hoe je je videobestand uiteindelijk wilt ontvangen, met aangepaste formaten voor diverse platformen. Exporteren gaat één per één: je kan eerst een Youtubeversie opslaan en vervolgens eentje aangepast voor mobiele toestellen, maar je kan die opdrachten niet in één keer tegelijk invoeren. Uiteindelijk zal er een mp4-bestand prijken in de map die je hebt uitgekozen.