Of je nu de facto verantwoordelijk bent van een flink thuisnetwerk of je hebt een kaartje met ‘Systeembeheerder’ op je borstzak prijken: een tool als BgInfo die alle relevante systeeminformatie op je bureaublad zet, komt altijd wel van pas.

Wanneer je BgInfo opstart, verschijnt een venster met daarin een 24-tal informatievelden, waaronder CPU, DHCP Server, Free Space, Host Name, IP Address, Network Speed, OS Version, Subnet Mask, Volumes, enz. Dit venster is bewerkbaar, wat inhoudt dat je bepaalde velden kunt verwijderen of op een andere positie kunt plaatsen, hoger of lager in de lijst.

Via de knop ‘Custom’ kun je ook eigen informatievelden toevoegen, bijvoorbeeld de inhoud van een omgevingsvariabele, registerwaarde, WMI Query, bestand, VB-script, enz. Je hoeft vervolgens maar op ‘Apply’ te klikken om al deze informatie op je bureaublad neer te poten, zodat die gegevens altijd aan je vingertippen zijn. Je bepaalt zelf waar de informatie precies op je bureaublad hoort terecht te komen en, ingeval je over meerdere monitors beschikt, op welk(e) scherm(en) dat moet gebeuren.

Natuurlijk moet je er wel op een of andere manier voor zorgen dat je de informatie regelmatig laat updaten. Dat kan bijvoorbeeld door een snelkoppeling met de nodige parameters – op de website van de makers vind je een overzicht van de ondersteunde parameters – in je opstartmap te plaatsen of door die op je bureaublad te zetten.

Handig is ook dat je de informatie die BgInfo genereert (ook) in een tekstbestand of zelfs in een heuse (SQL) database kunt plaatsen. Mits de juiste parameters zorg je er zelfs voor dat je die informatie automatisch ook bij je netwerkclients ophaalt om die vervolgens in een centrale up-to-date database te stockeren.