Wake-on-Lan, dat vaak kortweg WOL wordt genoemd, is een netwerkstandaard waarmee je je computer vanop een afstand kan aanzetten. Dit gebeurt met behulp van het zogenaamde “magic packet”, welke over het netwerk wordt verstuurd.

Dit pakket bevat een standaardsequentie en het MAC-adres van de PC die aangezet moet worden. Je netwerkkaart herkent dit pakket wanneer het zijn MAC-adres bevat, en reageert door de PC op te starten. Uiteraard dient je PC hiervoor verbonden te zijn met het internet.

Alvorens je Wake-on-LAN kan gebruiken, dien je de functie aan te zetten op de computer die je wilt kunnen wekken. Bij de meeste computers is het nodig om dit eveneens in de BIOS te doen. Start je PC op en druk de juiste toets in, tijdens de paar seconden dat je het startscherm ziet. Dit commando kan verschillen voor verschillende fabrikanten en staat aangegeven op het startscherm.

Eenmaal toegekomen in de BIOS, dien je naar ‘Power Management’, ‘Advanced Options’, of een soortgelijk menu te gaan. In het menu zou je de functie ‘Wake-On-LAN’ moeten zien staan, welke je dient aan te zetten. Indien dit niet het geval is, is het mogelijk dat je BIOS geen Wake-On-LAN-functie heeft.

Ook op het niveau van je operating system dien je Wake-On-LAN aan te zetten. Hiervoor ga je naar je Configuratiescherm, waarin je ‘Apparaatbeheer’ kiest. In Apparaatbeheer open je de netwerkadapters. Wake-On-LAN werkt enkel met een ethernetadapter. Klik daarom met je rechtermuisknop op je ethernetadapter en kies de optie ‘Eigenschappen’. In het venster dat opent, ga je naar ‘Geavanceerd’. Onderaan het eigenschappenveld zal je ‘Wake on Magic Packet’ zien staan. Zorg ervoor dat deze de waarde ‘Enabled’ krijgt. Ga daarna naar het tabblad ‘Energiebeheer’ en vink alle vakjes aan.

Om je computer te kunnen wekken vanop een afstand, heb je uiteraard zijn gegevens nodig. Allereerst dien je het MAC-adres op te zoeken. Open een opdrachtprompt doorcmd.exe in het zoekveld van het Windows-startmenu te typen. In het opdrachtprompt typ je ipconfig /all. Hierdoor zal een lijst verschijnen met gegevens over al je adapters. Wederom hebben we de ethernet-adapter nodig, deze vind je onder het titeltje ‘Ethernet-adapter voor LAN-verbinding’. Je MAC-adres staat achter ‘Fysiek adres’. Als laatste heb je je IP-adres en subnetmasker nodig. Deze vind je ook terug in dezelfde opdrachtprompt. Het IP-adres staat achter ‘IPv4-adres’ en het subnetmasker staat logischerwijze achter ‘Subnetmasker’.

Ziezo, je computer is nu volledig klaar om wakker gemaakt te worden. Alvorens je echter een magic packet kan uitsturen, dien je een Wake-On-LAN-tool te downloaden. Een goede tool, die beschikbaar is voor zowat alle operating systems, is de tool van Depicus. In de tool dien je het MAC-adres, IP-adres en subnetmasker in te vullen. Bij ‘Send Options’ kies je voor ‘Local Subnet’. Bij ‘Remote Port Number’ kan je eender welk poortnummer ingeven. Indien je niets ingeeft, zal hij standaard poort 7 gebruiken. Als laatste klik je op ‘Wake Up’ om je PC te wekken.