Begin deze maand rolde Microsoft de gratis verjaardagsupdate voor Windows 10 uit. De update brengt verbeteringen mee voor de digitale pen en biedt nieuwe beveiligingsmogelijkheden. Jammer genoeg staan er niet-functionerende webcams tegenover de verbeterde en nieuwe functies.

Op de ondersteuningspagina’s van Microsoft lopen de gemoederen hoog op. “Mijn applicatie en webcam werken niet langer en er lijkt geen duidelijke manier te zijn om ze terug werkende te krijgen in deze versie van Windows” en “We hebben miljoen gebruikers en zijn in een situatie beland waarbij we hen moeten aanraden om Windows niet langer te updaten of over te schakelen naar Mac OS,” zijn enkele van de boodschappen die kwade klanten hebben uitgestuurd.

Geblokkeerde compressieformaten

In een blogpost legt Microsoft uit waarom veel webcams niet langer werken na de verjaardagsupdate. “Dankzij de verjaardagsupdate van Windows 10 kunnen verschillende applicaties de camera gebruiken op manieren die voorheen niet mogelijk waren. Om te voorkomen dat de verschillende applicaties dezelfde datastroom decoderen hebben we MJPEG geblokkeerd.” Ook het compressieformaat H.264 werkt niet langer om goede prestaties van Windows te garanderen.

Doordat veel USB-camera’s, waaronder toestellen van Logitech, gebruik maken van H.264 of MJPEG ervaren miljoen Windows-gebruikers problemen. Zelfs wanneer je probeert te streamen via Skype, dat eigendom is van Microsoft, kan je webcam bevriezen.

Oplossing

Volgens Thurrott.com werkt Microsoft momenteel aan een oplossing voor het probleem. Er wordt verwacht dat een nieuwe update in september zal worden uitgerold. In de tussentijd zijn er twee zaken die je kan proberen om je webcam terug aan de praat te krijgen. Indien je de verjaardagsupdate minder dan tien dagen geleden hebt ontvangen, kan je simpelweg terugrollen.

Wie niet tot deze groep behoort, dient in het register van zijn computer te duiken. Open het register door naar ‘regedit’ te zoeken. Ga hierna naar HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREWOW6432NodeMicrosoftWindows Media FoundationPlatform en voeg het nieuwe DWORD ‘EnableFrameServerMode’ toe. Zet de waarde van het DWORD naar 0. Let wel op bij het aanpassen van het register. Een verkeerde aanpassing kan je immers nog meer problemen bezorgen.