Drivers oftewel stuurprogramma’s zijn onmisbaar om allerlei hardware(componenten) te kunnen aansturen. Je zorgt er dus maar beter voor dat je over de juiste drivers beschikt en dat je die up-to-date houdt. Liever dan die controle en update regelmatig manueel te moeten uitvoeren laat je die klus aan Driver Talent over.

Driver Talent, tot voor kort DriveTheLife genoemd, hoort geheel compatibel te zijn met zowat alle Windows-versies vanaf XP (tot en met Windows 10), en daar horen trouwens ook de Windows server-edities bij. Volgens de maker kan je tot eind 2016 gratis upgraden naar Driver Talent Pro, een versie die toch enkele relevante voordelen biedt ten overstaan van de gratis versie: je kunt meerdere drivers tegelijk updaten en installeren, je krijgt de allernieuwste driverversies te zien, je kunt drivers niet alleen back-uppen, maar ook automatisch terugzetten (restore), je kunt ook netwerkdrivers installeren en ook drivers grondig verwijderen mocht je dat willen. Het volstaat jouw – of een – e-mailadres op te geven en de benodigde productcode wordt automatisch in de client voor je ingevuld.

[download_file]

Het moet gezegd: de tool bleek op ons testtoestel (met Windows 10) voortreffelijk te werken. Driver Talent vond twee drivers die aan een update toe waren en wist die ook correct op te halen en te installeren. Twee andere stuurprogramma’s bleken aan ‘herstel’ toe te zijn en na een download en installatie was ook dat euvel van de baan.

Ook het back-uppen en weer terugzetten van een paar drivers verliep rimpelloos. De gewenste drivers selecteren en de operatie starten, bleek te volstaan.

In de rubriek Peripheral Drivers detecteerde het programma op ons testtoestel een handvol USB-apparaten, waarvan een drietal het predicaat “Driver is abnormal” meekregen (hoewel het ons niet meteen duidelijk was om welke drivers of apparaten het eigenlijk ging). Een hersteloperatie vanuit het programma bracht echter geen wijziging.

Ondanks deze vermeend ‘abnormale drivers’ vonden en vinden we Driver Talent een handige en betrouwbare tool – zeker voor wie nog tijdig weet te profiteren van de gratis Pro-versie.