Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Voor elke batterij telt: hoe langer deze het uitzingt, hoe beter. Je computer is meestal geconfigureerd om een balans te houden tussen het leveren van goede prestaties en het energiebewust gebruik van je batterij. Neem je op dit vlak liever zelf de beslissingen, dan toon ik je in deze workshop waar je in de instellingen van je pc moet zijn.

STAP 1 / Energiebeheer

De teugels van je batterij vindt je in het venster Energiebeheer, dat je opent via het Configuratiescherm. Zit je op Windows 10, dan ga je bij Instellingen naar Systeem, Energiebeheer en slaapstand. Klik daar op Extra energie-instellingen. Als je het menu opent, krijg je een overzicht te zien van de diverse energieschema’s die je kan activeren op je pc: standaard krijg je Gebalanceerd, Energiebesparing en (onder “Aanvullende schema’s”) Hoge Prestaties. Sommige fabrikanten voegen daar nog eigen creaties aan toe. De twee hoofdaspecten van een energieschema zijn de tijdsperiodes na inactiviteit die je computer in acht neemt vooraleer het het beeldscherm uitschakelt of zichzelf in slaapstand zet, maar achter de geavanceerde opties zit nog veel meer verstopt. 

 

STAP 2 / Adaptieve helderheid

Sinds Windows 8.1 bezit Microsofts besturingssysteem ondersteuning voor automatische helderheid. Die functie kan de helderheid van je beeldscherm aanpassen al naargelang de aanwezigheid van licht in je omgeving. Ideaal voor zowel je ogen als je batterij, maar niet in alle situaties even praktisch. Om automatische helderheid uit te schakelen, klik je in Energiebeheer op De schema-instellingen wijzigen bij de configuratie die je gebruikt en ga je daar verder naar Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. Open de folder onder beeldscherm en zet de beide opties die je vindt onder Adaptieve helderheid inschakelen in de uit-stand.  

 

STAP 3 / Sluimerstand

In de geavanceerde energie-instellingen vind je ook Slaapstand terug, waar je instellingen kan aanpassen voor de alternatieve afsluitmethodes van je pc: Slaapstand, Hybride slaapstand en Sluimerstand. Standaard gaat je computer na een periode van inactiviteit eerst over naar de hybride slaapstand en vervolgens naar de volledige slaapstand, maar als je energie wilt besparen, is het interessant om te overwegen om sluimerstand te activeren wanneer je afwezig bent. Hierbij wordt je computer afgesloten, maar de programma’s die openstaan, blijven bewaard. Nadeel is dat het langer duurt om je computer weer te wekken. Om de functie te activeren, klik je op Nooit onder Sluimerstand na om dit te veranderen en de wachttijd in te vullen. 

 

STAP 4 / Deksel

Een aanrader voor alle laptopeigenaars: controleer eens wat je pc doet wanneer je het deksel sluit en je besturingssysteem nog draait. Ook dit vind je terug bij de geavanceerde instellingen, onder de hoofding Aan/uit knoppen en deksel. Sluit je toestel helemaal af of gaat het naar de slaapstand? Je kan het hier naar eigen wens veranderen. 

 

STAP 5 / Videokwaliteit

Wil je je laptop gebruiken om tijdens een rit met het openbaar vervoer of op de achterbank van een auto film(s) te kijken? Normaal heb je het liefst dat je mediasoftware je bestanden op een zo hoog mogelijke kwaliteit afspeelt, maar onderweg vormt dat een nadeel omdat het je batterij sterk belast. De luxe van een stopcontact heb je dan meestal niet. Om je batterijleven te verlengen, kan je in de geavanceerde energie-instellingen de kwaliteit van je video’s afzwakken onder Multimedia-instellingen. Kies bij de optie Bij het afspelen van video voor In evenwicht of Energieverbruik optimaliseren.

 

STAP 6 / Opslorper identificeren

Microsoft biedt op Windows 10 nog altijd hetzelfde en vertrouwde energiebeheerschemavenster aan dat je ook in de voorgaande versies terugvindt, maar heeft daarnaast ook enkele splinternieuwe functies om je batterij te bestieren. Die zijn terug te vinden in de gerestylde instellingen van het besturingssysteem als je navigeert naar Systeem en Batterijbesparing. Zo geeft Microsoft je de kans om in groter detail te bekijken welk onderdeel van de computer de meeste elektriciteit opeist via de knop Batterijverbruik. Bovenaan het venster zie je de ruwe verdeling van het stroomgebruik tussen systeem, beeldscherm en wifi. Scroll je naar onder, dan krijg je de cijfers per app te zien. 

 

STAP 7 / Achtergrond-apps

Bij Batterijgebruik is ook te controleren hoeveel energie naar het onderhouden van apps gaat die, als je deze afsluit, in de achtergrond blijven draaien om bijvoorbeeld notificaties te verzenden en up-to-date te blijven. Ben je van mening dat dat cijfer iets te hoog ligt, dan is daar wat aan te doen via de knop Instellingen voor achtergond-apps wijzigen. Voor elk van je geïnstalleerde apps kan je hier beslissen of je deze toelaat om in de achtergrond te blijven lopen of niet.   

 

STAP 8 / Batterijbesparing

Batterijbesparing is niet alleen een menu, het is ook de naam van een nieuwe Windows 10-functie. In essentie gaat het om een spaarzame batterijmodus zoals je deze ook op je smartphone kan terugvinden, die op een bepaald energieniveau automatisch belastende programma’s uitschakelt. Standaard staat Batterijbesparing uitgeschakeld. Wil je deze activeren, dan kan je in de Instellingen voor batterijbesparing aanpassen op welk percentage de modus in werking moet treden, of je notificaties nog wilt toelaten, de helderheid wilt bijstellen en welke apps je ongeacht Batterijbesparing altijd wilt laten draaien op je pc.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.